İsrail rejimi Libya'da hangi tarafı destekliyor? Hafter'in oğlu Siyonist rejimi tanıma sözü verdi

İsrail rejimi Libya'da hangi tarafı destekliyor? Hafter'in oğlu Siyonist rejimi tanıma sözü verdi
“ABD istihbarat kaynaklarının bildirdiğine göre, üst düzey bir İsrail güvenlik yetkilisi, Libya Ulusal Ordusu komutanı Tümgeneral Halife Hafter'in oğlu Albay Saddam Hafter'in konuğu olarak Ağustos ayının son haftasında Trablus'a gizli bir ziyarette bulundu."

 

Siyonist rejim istihbarat kaynaklarına yakın DEBKA sitesinde yayımlanan analizde şunlar kaydedildi:

 

“ABD istihbarat kaynaklarının bildirdiğine göre, üst düzey bir İsrail güvenlik yetkilisi, Libya Ulusal Ordusu komutanı Tümgeneral Halife Hafter'in oğlu Albay Saddam Hafter'in konuğu olarak Ağustos ayının son haftasında Trablus'a gizli bir ziyarette bulundu.

 

Saddam Hafter, on yıl önce NATO liderliğindeki ABD destekli bir askeri operasyonla devrilen Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'ye karşı, Aralık 2021’deki Libya devlet başkanlığı seçimleri için kampanya yürütüyor. İsrailli yetkili Hafter'in oğluyla masaya oturduğunda, onun rakibi Kaddafi'nin oğlu da Başkan Vladimir Putin tarafından Moskova'da kabul ediliyordu. Seyfülislam Kaddafi, Rus Wagner Grubu paralı askerleri muhalefetin Trablus'u kontrol etme savaşını desteklemiş olsa da, başkanlık yarışı için Rusya'dan destek istedi.

 

İsrail, Mısır Cumhurbaşkanı Abdel-Fateh el-Sisi ve BAE hükümdarı Şeyh Muhammed el Zayed tarafından, General Hafter'in Trablus'u ele geçirme mücadelesinin yanı sıra oğlunun cumhurbaşkanlığı adaylığını destek için kurdukları koalisyonlarına katılmaya çağrıldı. Kahire Hafter’i silah ve hava kuvvetleri operasyonları ile desteklerken, BAE de özel kuvvetler birimleri ve küçük bir savaş filosu ile yardım sunmuştu.

 

Orgeneral Hafter 11 Ağustos'ta Kahire'yi ziyaret ettiğinde sadece Sisi ile görüşmekle kalmadı, ABD büyükelçisi Richard Norland ile de müzakere etti. İlk görüşmede İsrail'i Hafter yanlısı koalisyona dâhil etme mevzusu ele alındı. İkincisinde General, ABD'yi Abdülhamid Dabaiba'nın Trablus'taki geçiş hükümetine verdiği destekten el çektirmeye çalıştı. ABD'nin son aylarda düzenlediği hava saldırıları, Hafter ordusunun Trablus'u ele geçirmeye yönelik uzun savaşını durdurmayı amaçlıyordu.

 

Albay Saddam Hafter, sırdaşlarına göre İsrailli ziyaretçisine bir teklifte bulundu: Eğer cumhurbaşkanı olursa, Libya, silah sistemleri ve istihbarat tedariki karşılığında İsrail ile normal ilişkiler kuracaktı. O aşamada hiçbir şey kesinleştirilmedi. Bu anlaşma gerçekleşirse İsrail, Mısır ve Ürdün ile olan tarihi barış paktlarına ek olarak, BAE, Bahreyn, Sudan ve Fas ile geçen yıl önemli ölçüde önü açılan normal bölgesel bağların halkasını büyük ölçüde genişletmiş olacak.

 

DEBKAfile'ın istihbarat kaynakları, Washington'un İsrail-Hafter temasından haberdar olmadığını bildiriyor. Eski başkan Donald Trump, General Hafter'in BM tarafından tanınan hükümeti devirmek ve başkent Trablus'u ele geçirmek için yürüttüğü savaştan yanaydı. Halefi Joe Biden ise, Libya ihtilafının savaşan doğu ve batı grupları arasında nerede durduğuna henüz karar vermedi. Ateşkese ve bu yılın başlarında Libya krizinde siyasi bir çözüme yönelik ilerlemeye rağmen, Trablus ve çevresindeki silahlı çatışmalar devam ediyor.

 

İsrail’in bu diplomatik başarısı Türkiye'nin Libya iç savaşına müdahalesine önemli bir çomak sokacak. Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, askeri destek sağlamanın yanı sıra Suriye güçlerini de kullanarak desteklediği Trablus hükümeti ile Doğu Akdeniz sularının ve enerji yataklarının keyfi olarak bölünmesine yönelik bir Türkiye-Libya anlaşması (2019) imzalamıştı. İsrail, Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs açıkça çıkarlarına aykırı olduğu gerekçesiyle bu anlaşmaya karşı çıkıyor. Saddam Hafter cumhurbaşkanı seçilirse, uluslararası alanda tanınmayan bu anlaşma geçersiz hale gelecek.”

 

 

Çeviri: Medya Şafak