Intel Sky: Hizbullah’ın elinde Bavar-373 (S-300) uçaksavar füzeleri var

Intel Sky: Hizbullah’ın elinde Bavar-373 (S-300) uçaksavar füzeleri var
İsrail'in, sabit kanatlı F-16 uçaklarıyla Lübnan hava sahası üzerinden Suriye'nin derinliklerindeki Suriye ve İran hedeflerine yönelik füze saldırılarının azaltılmasının arkasında bu gelişmiş savunma yeteneklerinin bulunmasına şaşırmıyoruz. Sonrası ise daha büyük… Ve en iyisini Allah bilir.

 

 

Raialyoum

 

 

Abdel Bari Atwan

 

 

Hizbullah'ın Askeri Medya Birimi, İslami Direniş’in hava savunmasının Güney Lübnan Wadi Maryamin'de bir İsrail insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. İlk bakışta bu, Lübnan hava sahasını ister terörizm ister casusluk amaçlı olsun neredeyse her gün ihlal eden bu tür uçaklar karşısında, sınırın sıkıca kapatıldığı anlamına geliyor.

 

İsrail ordusu sözcüsü Avichai Adraee, uçağın düşürüldüğünü kabul etmek zorunda kaldı ve bu düşüşün hangi şartlar altında gerçekleştiğinin araştırılacağını söyledi. Bunu inkâr etmesi mümkün değildi zira Direnişin Askeri Medya Birimi olayı ilk anından itibaren sesli ve görüntülü olarak belgelemişti!

 

Bu uçağın bu dakiklik ve etkinlikle düşürülmesi, İsrail askeri liderliği için bir sorun teşkil edecektir, zira bu durum Hizbullah'ın askeri kanadının çok gelişmiş savunma yeteneklerini ortaya koymaktadır. Bu da Lübnan hava sahasının zorlu bir kırmızıçizgi haline geldiği anlamına gelmektedir, üstelik sadece insansız uçaklar için değil İsrail’in geleneksel F-16 uçakları için de.

***

İsrail uçağının düşürülmesinden sonra, askeri konularda uzmanlaşmış Amerikan "Intel Sky" web sitesi, Twitter sayfasında Hizbullah’ın iki gelişmiş hava savunma sistemine sahip olduğunu doğruladı:

 

Birincisi: Gelişmiş Bavar-373 füzelerinden oluşan bir batarya. Bu füzeler, Rus S-300 uçaksavar füze sisteminin İran yapımı bir versiyonudur.

 

İkincisi: Gelişmiş Rus “Pantsir” füze sistemi. “Pantsir”, Rusça'da “caydırıcılık” anlamına geliyor. Bu sistem Suriye ve Libya savaşlarında kullanılmış ve yüksek etki kaydetmiştir.

 

İsrail işgal devleti, Hizbullah'ın askeri yeteneklerinin hem savunmada hem de saldırıda hızlanan gelişimini büyük bir endişeyle izliyor. “Yediot Aharonot” gazetesi dün bu gelişmenin kuzey cephesinde (Güney Lübnan) askeri bir tırmanışa yol açabileceğini, bunun Hizbullah karşısında düzenlenecek “akıllı bir saldırı” şeklinde gerçekleşebileceğini kaydetti. Askeri bir uzman olan emekli General Ron Ben Yishai, insansız hava aracının düşürülmesi hakkında yorum yaparken “Hizbullah karşıtı askeri bir hamle kaçınılmaz hale geldi” dedi. Elbette tüm bu yazılar dehşete düşmüş İsrail kamuoyunu rahatlatmak amaçlı da olabilir.

 

 

Güney Lübnan'dan alınan bilgiler, İsrail İHA'sının modern, gelişmiş bir tip olduğunu ve düşürüldükten sonra "neredeyse bozulmamış" olarak kaldığını doğruluyor. Bu da malzemenin Parti ve Tahran'daki müttefikleri için bir bilgi hazinesi olacağı anlamına geliyor. Tahran’daki uzmanlar, uçağın operasyon yöntemleri ve nasıl yönlendirildiği bilgilerine ek olarak, diğer sırlarını deşifre etmek ve kameralarındaki gizli enformasyonu boşaltmak için çalışacaklar. Ayrıca bunların düşürülmesinin İsrail askeri endüstrisine pazarlama yönünden darbe vuracağı gerçeğini de eklemeliyiz. Zira bu uçakları Hindistan, Ukrayna ve bazı Körfez Arap ülkeleri gibi müşterilerine satıyor.

 

***

 

Seyyid Hasan Nasrallah son konuşmalarında İsrail işgal ordusunun Lübnan hava sahasına girmesine izin vermeyeceğini ve sınırı geçmeye cüret eden her uçağının vurulacağını vurguladı. Onlar bu adamın her söylediğini yaptığını onaylarlar.

 

İsrail'in, sabit kanatlı F-16 uçaklarıyla Lübnan hava sahası üzerinden Suriye'nin derinliklerindeki Suriye ve İran hedeflerine yönelik füze saldırılarının azaltılmasının arkasında bu gelişmiş savunma yeteneklerinin bulunmasına şaşırmıyoruz. Sonrası ise daha büyük… Ve en iyisini Allah bilir.

 

 

Çeviri: Medya Şafak