İsrail rejimi niçin özellikle İslami Cihad’ı hedefliyor?
- Medyasafak.net
- ANALİZ
- 12.08.2022
Bu durum, El-Fetih gibi Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ve Hamas gibi Katar ve Türkiye’nin etkisinde olmadığı için Siyonist oluşumla çatışmada herhangi bir sınırlamaya bağlı kalmayan İslami Cihad gibi bir hareketin varlığının İsrail’de doğurduğu endişelerin artmasına yol açtı.
Jamal Wakim
Al Mayadeen English
…
İşgal hükümeti, diğer direniş hareketleriyle çatışmayı amaçlamadığını ve sadece İslami Cihad hareketini hedef aldığını açıkça ilan etti. Basında yer alan haberlere göre, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin askeri kanadı Ebu Ali Mustafa Tugayları dışında Filistinli grupların çoğu işgal güçleriyle yüzleşmedi.
…
"İsrail" İslami Cihadı niçin şimdi hedef alıyor?
İslami Cihad hareketi, İran İslam Devrimi deneyiminden etkilenerek 1980'lerde başlatıldı. Bu durum, birçok Filistinli örgüt arasında Tahran'a en yakın Filistinli grup olmasını sağladı.
İran, başta Hamas olmak üzere tüm Filistin direniş gruplarına ayrım gözetmeksizin sınırsız destek vermiş olsa da, Hamas'ın Müslüman Kardeşler'e bağlılığı, başta Suriye savaşı sorunu olmak üzere birçok konuda Tahran'la arasının açılmasına neden oldu. İran Suriye devletini, Hamas ise Suriye silahlı muhalefet gruplarını destekledi. Diğer Filistinli gruplara gelince, ulusal ve ideolojik gündemleri onları İslami Cihat hareketinde olduğu gibi İran'a yaklaştırmadı.
İslami Cihad, son on yılda medya propagandasından uzak bir şekilde Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki yeteneklerini geliştirebildi ve bu da onu askeri güç açısından Hamas'tan sonraki ikinci fraksiyon haline getirdi. Bu durum, El-Fetih gibi Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ve Hamas gibi Katar ve Türkiye’nin etkisinde olmadığı için Siyonist oluşumla çatışmada herhangi bir sınırlamaya bağlı kalmayan İslami Cihad gibi bir hareketin varlığının İsrail’de doğurduğu endişelerin artmasına yol açtı.
İslami Cihad'ı hedef almanın, "İran nüfuzunun uzantısı" olarak gördükleri şeye duyarlı Arap ülkelerini kızdırmayabileceğini belirtmekte fayda var. Mısır liderliği, Gazze Şeridi'nde desteklemediği İslami Cihad'ın güçlenmesinden çok memnun değil. Ayrıca, "İsrail" ile normalleşme konusunda hevesli olan diğer Arap rejimleri de geçtiğimiz on yılda güçlenen İslami Cihad’ın hedef alınmasından hoşnutluk duyuyor olabilirler.
Medya Şafak