İsrail rejimi deniz anlaşmasını onayladı / Netanyahu: Anlaşma, Hizbullah karşısında tarihi bir teslimiyettir

İsrail rejimi deniz anlaşmasını onayladı / Netanyahu: Anlaşma, Hizbullah karşısında tarihi bir teslimiyettir
The Times of Israel’in aktardığına göre muhalefet lideri Benjamin Netanyahu ise yeni deniz sınırı anlaşmasının Hizbullah karşısında "tarihi bir teslimiyet" olduğunu söyledi. Netanyahu, “Bu tarihi bir anlaşma değil, tarihi bir teslimiyettir. Lapid tarafından yapılmış bir tasfiye satışıdır” dedi.

 

Lübnan resmi duruşunu açıklamaya hazırlanırken İsrail rejimi deniz anlaşmasını onayladı

 

Marwa Haidar

 

12 Ekim 2022

 

İsrail hükümeti Çarşamba günü, Lübnan ile dolaylı denizcilik anlaşmasının ilkelerini ve Başbakan Yair Lapid'in anlaşmayı Knesset'e sunma önerisini onayladı.

 

Açıklamada, İsrail hükümetinin üyelerinin "Lübnan ile yapılacak denizcilik anlaşmasının önem ve gerekliliğini destekledikleri" belirtildi.

 

Çarşamba gününe, Lübnan ile Siyonist yapı arasındaki deniz anlaşmazlığı konusunda ABD'nin aracılık ettiği taslak konusundaki iyimserlik hâkim oldu.

 

Beyrut'ta ise Lübnan medyası, resmi bir Lübnan tutumunun şekillenmekte olduğunu ve İsrail güvenlik kabinesinin anlaşmanın uygulanmasına ilişkin oylama için toplanacağını bildirdi.

 

Ynet'in bildirdiğine göre de, İsrail siyaset ve güvenlik kabinesi, anlaşmanın bakanlar tarafından oylamasından önceki son taslağını görüşmek üzere Çarşamba sabahı toplandı.

 

İsrail güvenlik kabinesi, deniz sınırı anlaşmasını mümkün olan en kısa sürede onaylamaya çağırdı.

 

The Jerusalem Post’un aktardığına göre güvenlik kabinesindeki bildiride “Şu anda İsrail ile Lübnan arasında bir deniz anlaşmasına varılması çok önemli ve acil. Güvenlik Kabinesi üyeleri, kabinedeki yetkilendirme sürecine desteklerini ifade ediyorlar” dendi.

 

İsrail gazetesine göre, anlaşma oradan firesiz bir kabine toplantısına gitti ve aynı akşam Knesset'e sunulmak üzere gerekli düzenlemeler yapıldı. Buna göre tam katılımlı kabinenin anlaşmanın parlamento oylamasına gidip gitmeyeceğine karar vermesi bekleniyor.

 

Parlamento Sözcüsü Mickey Levy'ye göre, kabine sekreteri, Yahudilerin devam eden tatili "Sukkot"a rağmen "meselenin önemi" nedeniyle Knesset'in toplanmasını talep etti. Milletvekillerinin saat 15.00’te toplanacaklarını bildiren Ynet, Meclis Başkanı'nın tavsiyesine rağmen Knesset üyelerinin yalnızca anlaşmanın şartlarını gözden geçireceklerini, oylamayacaklarını yazdı.

 

Gantz Deniz Anlaşmasını Savunuyor

 

Irkçı İsrail Rejimi Başbakanı Yair Lapid Salı günü 'tarihi bir anlaşmaya' varıldığını açıkladıktan kısa bir süre sonra, “Savunma” Bakanı Benny Gantz da anlaşmaya destek verdi ve “Siyonist varlığın, Hizbullah'tan gelen tehditler yüzünden anlaşmayı sonuçlandırmak için acele ettiği” fikrini reddetti.

 

Gantz “İsrail, güvenliğinin bir milimetresinden bile vazgeçmedi ve vazgeçmeyecek. Anlaşmanın İsrail'in güvenlik çıkarlarını garantilemesi konusunda kararlıydık" ifadelerini kullandı.

 

The Times of Israel'in aktardığına göre Gantz "Anlaşma, süreci sabote etmeye çalışan terör örgütü Hizbullah'ın tehditlerine rağmen ilerliyor, bu sayede değil," iddiasında bulundu.

 

Netanyahu: Anlaşma Hizbullah'a Teslimiyettir

 

The Times of Israel’in aktardığına göre muhalefet lideri Benjamin Netanyahu ise yeni deniz sınırı anlaşmasının Hizbullah karşısında "tarihi bir teslimiyet" olduğunu söyledi.

 

Netanyahu, “Bu tarihi bir anlaşma değil, tarihi bir teslimiyettir. Lapid tarafından yapılmış bir tasfiye satışıdır” dedi ve ekledi:

 

“Liderliğini yaptığım hükümet on yıldan fazla bir süre boyunca Nasrallah'ın tehditlerine boyun eğmedi ve savaşa da girmedik. Sonra Lapid geldi ve üç ay içinde Hizbullah'ın tüm taleplerine tamamen teslim oldu” dedi.

 

Başkan Avn Anlaşmayı Açıklayacak

 

Öte yandan Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn Çarşamba günü yaptığı açıklamada, anlaşmanın Lübnan'ın petrol ve doğal gaz çıkarmasını sağlayacağını söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Avn, Ulusal Haber Ajansı’nın (NNA) aktardığına göre, "Güney deniz sınırının çizilmesine ilişkin anlaşmanın tamamlanması, Lübnan'ın petrol ve doğalgaz çıkarmasını sağlayacak ve böylece ülkeyi uçurumdan kurtaracak" diye konuştu.

 

Öte yandan Lübnan gazetesi Al-Akhbar, ABD Enerji Elçisi Amos Hochstein'ın (Lübnan ile Siyonist taraf arasındaki dolaylı görüşmelere aracılık eden) Lübnanlı yetkililere, Lapid'in hem İsrail kabinesinin hem de güvenlik kabinesinin anlaşma lehinde oy kullanacağından emin olduğunu bildirdiğini yazdı.

 

Al-Akhbar'a göre Hochstein Lübnan'daki ilgili taraflara, Siyonist taraf tarafından anlaşmanın resmi duyurusunun, İsrail hükümeti ile Knesset arasında bazı ilgili önlemler üzerinde bir uzlaşmaya varılmasının ardından yapılacağını söyledi.

 

Lübnan gazetesi, Washington ve Tel Aviv'in, Lapid hükümetinin Hochstein'ın anlaşmayla ilgili güncellenmiş önerisini onaylaması konusunda anlaştıklarını ve bunun Lübnan'ın onayını Çarşamba veya Perşembe günü Başkan Mişel Avn'ın bir mesajı veya konuşması aracılığıyla duyurmasının yolunu açtığını ekledi.

 

Gazete şöyle yazıyor: "Bundan sonra anlaşmanın resmi olarak nerede açıklanacağı ele alınacak. İlk izlenim, Lübnan ve Siyonist varlığın ayrı versiyonları imzalayacaklarını ve bunların kopyalarını Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşmiş Milletlere göndereceklerini gösteriyor.”

 

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah Salı günü erken saatlerde, “Lübnan deniz sınırı anlaşmasının önünde saatler kaldığını ve Hizbullah'ın Lübnan Cumhurbaşkanı General Mişel Avn'ın resmi tutumunu bekleyeceğini” söylemişti.

 

Seyyid Nasrallah, Al-Manar aracılığıyla yayımlanan bir televizyon konuşmasında, direniş savaşçılarına "fikrini her an değiştirebilecekler için" dikkatli olmaları çağrısında bulundu.

 

Nasrallah, "Lübnanlıların delegasyonların Nakoura'ya gittiğini görecekleri an, o zaman iş bitti deriz ama o vakte kadar uyanık kalmalıyız." uyarısında bulundu.

 

 

Çeviri: Medya Şafak