Filistin İslami Cihad Örgütünün Kurucusu Şehid Fethi Şikaki’nin kitap dünyası (kendi diliyle)

Filistin İslami Cihad Örgütünün Kurucusu Şehid Fethi Şikaki’nin kitap dünyası (kendi diliyle)
"On yedi yaşındayken Sartre hakkında eleştirel yazılar kaleme aldığımı, on dokuzumda da yüzüncü doğum yıldönümü münasebetiyle Lenin hakkında makaleler yazdığımı hatırlıyorum."

 

 

“Orada, Mısır'da, zengin kültürel kökleri ve siyasi deneyimleri olan bir grup inançlı ve entelektüel Filistinli genç bir araya geldik. Çoğumuzun Shakespeare, Dostoyevski, Çehov, Sartre, T. S. Eliot ve diğerlerinin yanı sıra Necib Mahfuz, Bedr Şakir al-Sayyab ve Salah Abdussabur okuduğu akşam toplantılarında birbirimizi keşfettik. Ayrıca İslami ilimler, insani bilimler ve tarihin yanı sıra Cemaleddin Afgani, Hasan el-Benna, Bakır es-Sadr ve Seyyid Kutub da okuyorduk. On yedi yaşındayken Sartre hakkında eleştirel yazılar kaleme aldığımı, on dokuzumda da yüzüncü doğum yıldönümü münasebetiyle Lenin hakkında makaleler yazdığımı hatırlıyorum.

 

O günlerde Sofokles'in Kral Oidipus'unu yarı İngilizce olarak on kereden fazla okuduğum ve her defasında acı acı ağladığım, geceler boyunca oyunu bitirmeden uyuyamadığım da aklımda!”

 

(A History of Palestinian Islamic Jihad / Faith, Awareness, and Revolution in the Middle East, Erik Skare, Cambridge Unversity Press, 2021,  s. 20-21) [Filistin İslami Cihadı Tarihi / İnanç, Bilinç ve Ortadoğu’da Devrim]

 

Medya Şafak