İran, İsrail rejimi karşısındaki Gerçek Vaat-2 Operasyonu’nda hangi füzeleri kullandı?

İran, İsrail rejimi karşısındaki Gerçek Vaat-2 Operasyonu’nda hangi füzeleri kullandı?
Fettah-1’in hızı Mach 13 ila 15'tir. Bu da onu hipersonik hızın alt sınırından (Mach 5) 3 kat daha hızlı yapıyor. General Hacızade bu füzenin üretiminin İran füze endüstrisinde "dev bir sıçrama" olduğunu belirmişti. İran'dan önce, operasyonel hipersonik füzeleri üretme teknolojisine yalnızca Rusya, Çin ve Hindistan ulaşmıştı ve daha sonra Kuzey Kore de onlara katıldı.

 

 

Ivan Kesic

 

Press TV

 

 

İsrail rejiminin Hamas lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah ve İranlı komutan Abbas Nilfuruşan'ın şehit edilmesiyle sonuçlanan bir dizi terör saldırısına yanıt olarak, İslam Devrim Muhafızları Ordusu (İDMO) Salı günü işgal altındaki topraklardaki İsrail askeri tesislerine yüzlerce balistik füze fırlattı.

 

Operasyonda kullanılan balistik füzeler arasında Gadir ve Emad'ın yanı sıra son Fettah hipersonik füzeleri de vardı ve bunların yüzde 90'ı hedeflerini başarıyla vurdu.

 

Birkaç saat süren operasyon son derece başarılıydı. İnternette dolaşan görüntülerde, işgal altındaki topraklara füzeler yağarken panik içindeki yerleşimcilerin yeraltı sığınaklarında saklandıkları görüldü.

 

Henüz can kayıplarıyla ilgili bir rapor olmamakla birlikte İsrail medyası, füze saldırısının işgal altındaki topraklardaki önemli askeri ve istihbarat tesislerine büyük hasar verdiğini itiraf etti.

 

“Gerçek Vaat-2” olarak adlandırılan Salı günkü operasyonda şu füzeler kullanıldı:

 

 

Gadir ve Emad füzeleri

 

2005 yılında tanıtılan Gadir füze ailesi, İran askeri güçlerinin 2003'ten beri kullandığı Şahab-3 orta menzilli balistik füzesinin geliştirilmiş bir çeşididir.

 

Sıvı yakıtlı birinci kademe ve katı yakıtlı ikinci kademe olmak üzere iki aşamalı olan bu füzenin üç versiyonu bulunuyor: 1.350 km menzilli Gadir-S, 1.650 km menzilli Gadir-H ve 1.950 km menzilli Gadir-F.

 

Gadir füzesi 15,86 ila 16,58 metre uzunluğundadır ve gövde çapı 1,25 metredir. Toplam ağırlığı ise 15 ila 17,5 tondur.

 

Önceki Şahab-3'e kıyasla artan uzunluk, ek 1.300 ila 1.500 kg itici taşıyan gerilmiş yakıt ve oksitleyici tanklarına yer sağlar ve motorunun on saniye veya daha fazla süre daha çalışmasına olanak tanır.

 

Eklenen itici kütleyi telafi etmek için füzenin gövdesi daha hafif alüminyum alaşımlı bileşenler kullanılarak inşa edilmiştir ve bu da tamamı çelik olan versiyona kıyasla atıl ağırlığı yaklaşık 600 kg azaltır.

 

Savaş başlığı kütlesi de 1.000'den 650 kg'a düşürülmüştür ve füzenin menzili 1.200'den neredeyse 2.000 kilometreye çıkarılmıştır.

 

Gadir füzesi, aerodinamiği ve hassasiyeti artıran yeniden şekillendirilmiş bir "biberon" savaş başlığı tasarımına sahiptir. Yeniden tasarlanan savaş başlığı, daha gelişmiş bir güdüm sistemiyle birleştirildiğinde dairesel hata olasılığını (CEP) 2.500'den 100-300 metreye düşürüyor.

 

Emad balistik füzesi

 

Emad balistik füzesi, geliştirilmiş güdümü ve isabet hassasiyetiyle Gadir'in ileri bir versiyonudur ve 2015'in sonunda test edilerek hizmete sunulmuştur.

 

Atmosfere yeniden girdikten sonra bir hedefe doğru yönlenmesini sağlayacak şekilde tabanında kanatçıklar bulunan, manevra kabiliyetine sahip yeni tasarlanmış bir savaş başlığına sahiptir. İran askeri yetkililerine göre, çarpışma noktasına kadar komuta ve kontrol yeteneğine sahiptir ve bu da onu İran'ın ilk hassas güdümlü füzesi yapıyor.

 

Emad füzesi sıvı yakıtla çalışıyor. 15,5 metre uzunluğa, 1.750 kg kütleye, 1.700 km menzile ve 50 metrelik bir CEP'e sahip.

 

 

Fettah hipersonik füzesi

 

Fettah-1 hipersonik füzesi, geçen Haziran ayında merhum Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İslam Devrimi Muhafızları Ordusu Başkomutanı Tümgeneral Hüseyin Selami ve İDMO Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade'nin katıldığı bir törenle tanıtılmıştı.

 

İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney tarafından “Fettah” (anlamı çokça açan, fetheden) olarak adlandırılan bu füze, katı yakıtla çalışan hassas güdümlü iki aşamalı bir rokettir.

 

1.400 km menzile sahip olan Fettah-1, Batı İran'ın herhangi bir köşesinden Siyonist varlığı hedef alabilen orta menzilli bir balistik füze olarak sınıflandırılıyor. Son hızı Mach 13 ila 15'tir (saatte 16.000 ila 18.500 kilometre). Bu da onu hipersonik hızın alt sınırından (Mach 5) üç kat daha hızlı yapıyor.

 

Bu hız, füzenin hem Dünya atmosferinin içinde hem de dışında her yöne manevra yapmasına olanak tanıyan hareketli nozullarla birlikte, onu mevcut tüm füze savunma sistemleri tarafından engellenmeye karşı bağışık hale getiriyor.

 

Bu sofistike füzenin temel özellikleri arasında gelişmiş roket motorları, yüksek sıcaklıklara dayanıklı malzemeler ve karmaşık güdüm sistemleri yer alıyor.

 

General Hacızade füzenin tüm testlerden sorunsuz geçtiğini ve üretiminin İran füze endüstrisinde "dev bir sıçrama" olduğunu belirmişti.

 

İran'dan önce, operasyonel hipersonik füzeleri üretme teknolojisine yalnızca Rusya, Çin ve Hindistan ulaşmıştı ve daha sonra Kuzey Kore de onlara katıldı.

 

İran, geçen yılın Kasım ayında geliştirilmiş Fettah-2 modelini tanıttı. İlk aşaması ilk versiyonla aynı kalırken, ikinci aşaması farklı bir savaş başlığı tasarımına sahip.

 

Fettah-2'nin katı yakıt güçlendiricisi, bu alanda yeni bir sınıflandırma oluşturan bir süzülen savaş başlığı taşıyor: Hipersonik Seyir Süzülme Aracı (HCGV).

 

Fettah-2'nin menzili 1.400 km olup yaklaşık 12 metre uzunluğundadır. Ağırlığı 4.100 kilograma kadar çıkıyor, ikinci aşaması ise 500 kg ağırlığında ve bunun 200 kg'ını patlayıcı yükü oluşturuyor.

 

 

Çeviri: Medya Şafak