(2012) Gazze Direnişini İmad Muğniye, İran ve Suriye Örgütledi / Gazze’deki Füzelerde Muğniye’nin Parmak İzleri Var

(2012) Gazze Direnişini İmad Muğniye, İran ve Suriye Örgütledi / Gazze’deki Füzelerde Muğniye’nin Parmak İzleri Var
Siyonist rejim gazetesi Yediot Ahronot'ta yayınlanan bir makalede, Gazze'ye yapılan füze sevkiyatının kimlerin elleriyle gerçekleştiğine dikkat çekiliyor...

Gazze Direnişini İmad Muğniye, İran ve Suriye Örgütledi / Gazze'deki Füzelerde Muğniye'nin Parmak İzleri Var


Lübnanlı haber sitesine göre Hizbullah üst düzey komutanı İmad Muğniye Gazzeli militanları roketlerle silahlandırma çabalarına öncülük etti.

Roi Kais

Yedioth Ahronot
 


Savunma Sütunu Operasyonu boyunca İsrail'e karşı Filistinli örgütler tarafından kullanılan roketlerin kaynağına dair yakın zamandaki tartışmanın perde arkasındaki Gazze Şeridi'ne Arap-İran silah kaçakçılığı ağının gelişimi Now Lebanon (Şimdi Lübnan) haber sitesi tarafından yayımlanan bir haberde ayrıntılarıyla aktarıldı.

Haber, Hizbullah sempatizanı Lübnanlı gazeteci Kasım Kasir tarafından hazırlanmış.

Haberde yer verilen kaynaklara göre, Hizbullah liderleri 2006'daki İkinci Lübnan Savaşı'ndan sonra Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile görüştüler.

Toplantıya, söylendiğine göre,  Esad'a, eğer İsrail'e karşı gelecek savaşı kazanmak istiyorsa füze savaşına odaklanmasını tavsiye eden Hizbullah askeri komutanı İmad Muğniye öncülük ediyordu. Muğniye 2008'de Şam'da öldürüldü.

Muğniye hakkında uzman olduğu söylenilen kaynaklar Hizbullah ve Suriye'nin daha sonra yeni bir füze sistemi kurmaya başlamak konusunda anlaştıklarını söylediler.

Muğniye ve Esad'ın danışmanı, eski general Muhammed Süleyman sistemin gelişimini denetliyorlardı. Süleyman Ağustos 2008'de Tartus'ta bir keskin nişancı ateşiyle öldürüldü.

Habere göre, Muğniye İran ile de bir anlaşma sağladı ve Filistinli gruplar benzer bir sistemi Gazze için kuracaklardı.

Muğniye'nin Gazze seyahati

Kaynaklar Hizbullah komutanının sistemin gelişimini izlemek için Gazze'ye şahsen gittiğini iddia ettiler.

Haberde, Gazze'den İsrail'e ateşlenen bütün roketlerin üzerinde Muğniye'nin parmak izleri bulunabilir, diyen İslami Cihad Genel Sekreteri Ramazan Şallah'ın açıklamalarına da yer verildi.

Haber, Hizbullah Filistin'de özel bir birime sahip, diyen Muğniye'nin kendi sözlerine de yer verdi. Söylendiğine göre Muğniye, Hizbullah Filistin'deki direnişi aktif bir şekilde desteklemeyi ve İsrail'e karşı savaşında yardım etmeyi politik, ahlaki ve dini açıdan bir zorunluluk olarak görüyor, demişti.

Kaynaklar daha da ileri giderek Filistinlileri silahlarla, özellikle roketlerle teçhizatlandırmaya çalışan bir ağdan bahsettiler. Onlar, Ürdün ve Mısır'da tutuklanan Hizbullah ajanlarının roketleri transfer etmekle sorumlu olduklarını belirttiler.

Bu kaynaklara göre, hücreler sadece Hamas ve İslami Cihad ile kaçakçılığı koordine etmekle kalmıyor, Fetih ve eski Filistinli lider Yaser Arafat ile de koordine ediyorlardı. Söylendiğine göre İsrail'in ona suikast düzenlemesinin sebebi silahların Muğniye'nin yardımıyla Filistin bölgelerine transfer edilmesiydi.

Kaynaklara göre, “Bu ağ silah kaçakçılığından sorumluydu ve Muğniye bu ağı doğrudan idare ediyordu. Birçok aktivist, üst düzey İranlı ve Suriyeli ajanlar dahil, Lübnan ve Filistin direnişinde Muğniye'ye katıldı.”

Haberde Galib Avali, Ali Salih ve Ebu Hasan Selami gibi kaçakçılıkta yer alan Hizbullah; Mahmud el Mebhuh ve Nizar Halil gibi Hamas; Muhammed el Meczub ve kardeşi ile Esad'ın danışmanı Muhammed Süleyman gibi İslami Cihad ajanlarının kimlikleri de açıklandı.

İran'ın rolü

Üst düzey İranlı yetkililerin Filistinli direniş gruplarının roket kapasitelerinin gelişiminde önemli bir rol oynadıkları ve bir İranlı komutanın İsrail'e geçecek biçimde hedef alınan füze sistemlerinin gelişiminden sorumlu olduğu iddia edildi.

Haberde, “Daha evvel Hamas, İslami Cihad, Halk Direniş Komiteleri ve diğer Filistinli gruplara basit silah parçaları sağlanıyordu, Muğniye Filistinli gruplara sınırsız destek teklif etmeye başladı”, deniliyor. Suriye ve İran stratejik destek sağladı.

“Muğniye taktik açıdan İsrail ile denge sağlamayı denedi. O, piyadeyi, keskin nişancıyı, anti-tank ve teknik birimlerini olduğu kadar İsrail ordusuna karşı gerilla savaşı başlatacak özel birlikleri kurmayı da ihmal etmedi.”

Haber, İzzedin el Kassam Tugayları üst düzey yöneticisinin, Muğniye, Gazze savaşının bir parçasıydı, sözüne de yer verdi.

 

Medya Şafak