"ABD, Esad'ın Bırakması Koşulundan Çark Etti"

"ABD, Esad'ın Bırakması Koşulundan Çark Etti"
"Amerikan dışişleri bakanının son demecinden açıkça anlaşıldığı üzere, Amerika'nın Suriye krizi çerçevesinde izlediği siyaset, Rusların pozisyonuna çok yaklaşırken ayı zamanda, Körfez bölgesindeki müttefiklerinin siyasetinden uzaklaştı."

El Quds El Arabi
 

Amerikan dışişleri bakanının son demecinden açıkça anlaşıldığı üzere, Amerika'nın Suriye krizi çerçevesinde izlediği siyaset, Rusların pozisyonuna çok yaklaşırken ayı zamanda, Körfez bölgesindeki müttefiklerinin siyasetinden uzaklaştı.
 

John Kerry dün bir basın toplantısında ''Amerika ve dünyanın istediği, Suriye'deki savaşın bitmesidir. İstenen, Cumhurbaşkanı Esad ve muhalefetin, Cenevre sözleşmesi  çerçevesinde, geçici hükümet kurmak için müzakere masasına oturmalarıdır'' dedi. Bu da, Amerikan idaresinin, Suriye krizine daha serinkanlı bir şekilde baktığı ve Cumhurbaşkanı Esad'ın dahil olduğu bir siyasi çözüme yakınlaştığını gösteriyor. John Kerry basın toplantısında, herhangi bir çözüm için, Esad'ın bırakması şartını hiç bir şekilde dillendirmedi. Ayrıca, ''Rejim veya temsilcisi, muhalefet ile müzakere masasına oturmalı'' demediği gibi ''Esad ve muhalefetin masaya oturması gerekir'' dedi ve bu da Amerika'nın rejimi meşru gördüğünün itirafıdır.
 

Daha da açık ve anlaşılır olmak için hatırlatalım. İki yıldır, Esad'ın meşruluğunu yitirdiğini ve günlerinin sayılı olduğunu söyleyen ve bunu bir kaç defa tekrarlayan Obama, son beş aydır bu sözleri dillendirmiyor. Avrupalı müttefiklerinin çoğu da aynı durumda.
 

Halep, İdlip, Maarat El Numan, Rakka ve Deyr El Zor'un bir kısmında ''kurtarılmış'' bölgeleri idare etme adı altında çalışmalar yapacak, geçen hafta İstanbul'da kurulması kararlaştırılan geçici hükümet kurma fikrinin ertelenmesi ile John Kerry'nin açıklamalarının eşzamanlı olması tesadüf değildir. Amerika , rejim ve muhalefet arasındaki müzakerelerden sonra iki tarafı da kapsayacak bir geçici hükümet kurmanın, kendisi için daha tercih edilebilir olduğunu düşünmeye başladı.
 

Suriye muhalefetinin toplantı kulislerinden sızdırılanlara göre, Koalisyon'un içinde ciddi ihtilaflar var. Arap Birliği devletlerinin, Doha'da bu ay sonunda toplanılacak zirve için, Suriye olarak bir koltuk istiyorlarsa muhalefetin geçici hükümet kurması koşulu; taraflar arasındaki ihtilaflardan, kabine koltukları için yapılan yarışlardan ve rejimden ayrılıp saf değiştiren bir sürü ismin göz dikmesi nedeniyle başbakanın kim olacağı konusunda bir anlaşmaya varılamamasından dolayı yerine getirilemedi.
 

Muaz El-Hatip'in, muhalefetin, önümüzdeki süreçte İstanbul'da yapacağı toplantıda, istifasını vereceğini söylersek çok da gizli bir şeyi ifşa etmiş olmayız. Yok eğer istifasını vermezse, Arapların müdahaleleri ve büyük baskıları olacaktır. El-Hatip, tarafların çatışmasından ve liderliğini yaptığı Koalisyon'dan önemli isimler ile yaşadığı görüş ayrılıklarından dolayı büyük hayal kırıklığı içinde.
 

Amerika'nın pozisyon değişikliğine neden olan bir çok sebep var. En barizi, muhalefet fraksiyonlarını birleştirememek. Avrupalıların ve Amerikalıların, muhalifleri modern ve kaliteli silahlarla silahlandırma çağrılarına karşı muhalefetleri, silahların Nusra'ya varmasından korkmalarındandır.
 

Önümüzdeki günler, bu hususta sürprizler yaşayabiliriz. Cenevre protokolü, Rus ve Amerikan uzlaşmasını sağlayacak ana zemin olacaktır.
 

Çev: Hasan Sivri
 

medyasafak.com