Eski Fransız Bakan: İngiltere Suriye’ye Karşı Savaşı 2009'da Planladı

Eski Fransız Bakan: İngiltere Suriye’ye Karşı Savaşı 2009'da Planladı
Eski Fransız dışişleri bakanı, İngiltere Suriye’ye karşı bir savaşı Arap ülkesindeki huzursuzluk patlak vermeden iki yıl evvel planlamıştı, dedi.

Eski Fransız dışişleri bakanı: İngiltere Suriye'ye karşı savaşı huzursuzluk başlamadan evvel planladı

 

Eski Fransız dışişleri bakanı, İngiltere Suriye'ye karşı bir savaşı Arap ülkesindeki huzursuzluk patlak vermeden iki yıl evvel planlamıştı, dedi.

 

Roland Dumas tarafından yapılan bu açıklama Fransız Parlamenter TV ağı LCP ile yakın zaman evvel gerçekleştirilen bir röportajda geldi.


Dumas, “Sana bazı şeyler söyleyeceğim. Suriye'de şiddet ve diğer şeyler başlamadan iki yıl evvel İngiltere'deydim. Suriye'de bir şeyler hazırladıklarını söyleyen yüksek düzeydeki İngiliz yetkililerle görüştüm”, dedi.


Dumas sözlerine, “Bu İngiltere'deydi, Amerika'da değil. İngiltere Suriye içinde isyancıların saldırısını organize ediyordu. Ben artık bir dışişleri bakanı olmasam bile bana da bu işe katılıp katılmayacağımı sordular.”


Suriye'deki şiddeti tahrik eden şeyin arkasındaki motivasyona dair bir soruya cevaben Dumas, “Çok basit! Çok basit bir amaçla! Bunu anlamak çok önemli, Suriye hükümetinin bölgede İsrail karşıtı söylemlerinden dolayı bu rejimi devirmek”, dedi.


Eski dışişleri bakanı uzun zaman evvel bir İsrailli başbakan tarafından Tel Aviv'in bölgede İsrail ile birlikte bulunmayan her ülkeyi “yok etmek” isteyeceğini söylediğini de sözlerine ekledi.

 

Kargaşa Suriye'yi Mart 2011'den bu yana etkiliyor ve çok sayıda Suriyeli güvenlik kuvveti dahil olmak üzere, pek çok insan bu karışıklıkta öldürüldü.


Şam, ABD ve müttefiklerinin Suriye'de yönetilen silahlı grupları desteklemek yoluyla Cumhurbaşkanı Beşar el-Esad'ı devirmek istediğini söylüyor.
 

Mayıs ayında, İngiltere ve Fransa'dan gelen baskı ile Avrupa Birliği, Suriye hükümetine yönelik yaptırımlar devam ederken, Suriye'deki militanlara silah ambargosunu kaldırdı.

 

medyasafak.com