Raialyoum: İran uçaksavar sistemleri Suriye’ye teslim ediliyor / İsrail’e karşılık verilecek

Raialyoum: İran uçaksavar sistemleri Suriye’ye teslim ediliyor / İsrail’e karşılık verilecek
Şam ve Tahran’ın bu kararı almak suretiyle Rusya’nın Suriye’deki Rus S-300 uçaksavar sistemlerinin İsrail karşısında kullanılmasına dönük vetosunu etkisiz kılmak istedikleri yorumu yapılıyor. Bu durum ayrıca İran’ın farklı cepheleri takviye ederek bölgede kapsamlı bir yüzleşmeye hazırlık yaptığı şeklinde de yorumlanıyor.

 

 

İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı General Muhammed Bakıri ve Suriyeli meslektaşı General Ali Abdullah Eyyüb arasında Çarşamba günü imzalanan askeri işbirliği anlaşmasının Tel Aviv ve Washington'un dikkatini çektiği bildiriliyor.

 

Raialyoum sitesine konuşan Suriyeli ve İranlı kaynaklar anlaşmanın siyasi ve askeri olmak üzere iki bölümden oluştuğunu, en önemli askeri kısmının da İran'ın yerli hava savunma sistemleri olan Baver 373 ya da 3 Hordad silahlarının Suriye'ye teslimi olduğunu söylediler. Bunun iki müttefik ülkenin Suriye hava sahasındaki angajman kurallarını değiştirerek İsrail'in Suriye topraklarına düzenlediği saldırılara karşılık verme kararı aldıklarını gösterdiği kaydediliyor.

 

Şam ve Tahran'ın bu kararı almak suretiyle Rusya'nın Suriye'deki Rus S-300 uçaksavar sistemlerinin İsrail karşısında kullanılmasına dönük vetosunu etkisiz kılmak istedikleri yorumu yapılıyor. Bu durum ayrıca İran'ın farklı cepheleri takviye ederek bölgede kapsamlı bir yüzleşmeye hazırlık yaptığı şeklinde de yorumlanıyor.

 

 

Medya Şafak