Siyonist araştırmacı: Tel Aviv - Abu Dabi Anlaşması İran, AB ve Biden’e mesaj veriyor

Siyonist araştırmacı: Tel Aviv - Abu Dabi Anlaşması İran, AB ve Biden’e mesaj veriyor
Begin Sedat Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından yayınlanan çalışmada, BAE ile İsrail arasındaki barış anlaşmasının Ortadoğu'daki stratejik ittifakları değiştirmeyi amaçladığı değerlendirmesinde bulundu. Aynı zamanda söz konusu anlaşmanın, “İran ve Şii hilali” karşısında konumlanan Sünni Arap ve İsrail blokunu resmileştirdiğini ifade etti.

 

 

 

Zuheyr Andraos

 

 

Raialyoum

 

 

İsrailli profesör Eitan Gilboa, BAE ile İsrail anlaşmasına ilişkin çarpıcı bir çalışma yayınladı.  Washington-Tel Aviv ilişkileri konusunda uzmanlaşan Profesör, Tel Aviv'de Begin Sedat Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından yayınlanan çalışmasında, BAE ile İsrail arasındaki barış anlaşmasının Ortadoğu'daki stratejik ittifakları değiştirmeyi amaçladığı değerlendirmesinde bulundu. Aynı zamanda söz konusu anlaşmanın, “İran ve Şii hilali” karşısında konumlanan Sünni Arap ve İsrail blokunu resmileştirdiğini ifade etti.

 

İsrailli profesör, söz konusu barış anlaşmasının İran, Filistin, Avrupa Birliği ve ABD'li demokratların başkan adayı Joe Biden'a mesajlar gönderdiğini belirterek, Arap ülkelerinin artık stratejik hayati çıkarlarını Filistinlilerin barış önerilerini reddetmesi uğruna daha fazla feda etmek istemediğini gösterdiğini belirtti.

 

Bu anlaşmanın son derece önemli olduğunu belirten ve Ortadoğu'da barış, istikrar ve refah umutlarını artıracağını öne süren Gilboa, İsrail'in özellikle güvenlik konularında çok sayıda Körfez ülkesi ile uzun yıllardır masa altından işbirliği yaptığını belirtti. Bugün bu ilişkilerin herkese açıldığı ve geliştirilmeye başlandığına işaret eden profesör, Sünni Müslüman Arap dünyasında artık çok daha fazla insanın İsrail'i düşman olarak değil potansiyel bir müttefik olarak gördüğüne vurgu yaptı. Yine bu anlaşmanın yeni çalışmalara göre, İsrail'e Ortadoğu'da bir Yahudi devleti olarak meşruiyet vereceğini dile getirdi. 

 

İsrailli profesör şöyle devam etti:

 

"Anlaşma İsrail'in Batı Şeria'daki tek taraflı egemenlik uygulamasını durdurdu. Bu Trump'ın İsrail için geliştirdiği barış planıydı. Ancak Filistinlilere dört açık mesaj gönderdi: Filistinliler artık İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkileri veto etme hakkını kullanamayacaklar. İran'ın bazı Arap ülkelerine yönelik tehdidini bu anlaşma absorbe ediyor. Artık zaman Filistin'in lehine değildir.” Son mesajı ise profesör şu sözlerle dile getirdi: "Anlaşma, Filistinlilerin İsrail ve Arap ülkeleri arasında barış anlaşması için kendilerinin İsrail ile anlaşmalarını şart koştukları stratejinin altını oydu."

 

İsrailli profesör anlaşmanın, Filistin meselesi çözülmeden Ortadoğu'da barışın kurulmayacağına inanan Avrupa Birliği'ne de mesaj gönderdiğini ve Avrupa Birliği'nin İsrail Arap barışının ancak İsrail Filistin barışından sonra sağlanabileceğini iddia ettiğini belirtti.

 

Yazar, ABD Başkanı Trump'ın, 1979 yılında Mısır'la Barış Anlaşması'nın ve 1993'te Oslo Anlaşmasının imzalanmasına tanıklık eden Beyaz Saray bahçesindeki kutlamalar gibi bu tarihi anlaşmanın şerefine bir kutlama yapmak istediğine işaret ederek, Yüzyılın Anlaşmasının işe yaramadığını ancak İsrail ile BAE ittifakının kesinlikle kutlama sebebi olduğunu belirtti.

 

Araştırma, Trump'ın bu anlaşmanın kendisine 2020 yılındaki seçimleri kazandırmaya yardım edeceğini umduğunu, zira şimdiye kadar dış politikasında önemli bir başarı elde edemezken bu anlaşmanın başlı başına büyük bir başarı olduğunu iddia ediyor. Ne var ki Amerikalı seçmenlerin bu anlaşmadan ziyade koronavirüs salgınına ve ülke ekonomisine odaklandıkları için anlaşmanın seçimlerde işe yaramayacağını öngörüyor. 1979 yılında İsrail ile Mısır arasında imzalanan barışın Jimmy Carter'a yardım ettiğini ancak 1980 seçimlerini kötü ekonomik koşullar nedeniyle kaybettiğine işaret ediyor.

 

İsrailli profesör, bu anlaşmanın zamanlamasında ABD'nin rolü olabileceğine vurgu yaparak, ABD'de Kamala Harris'in Demokrat Başkan Yardımcısı adayı olarak seçilmesinin Biden'ın elini güçlendirdiği ve İsrail BAE anlaşmasının, bu olumsuz yansımaları bir dereceye kadar törpüleyebileceğine de işaret etti.

 

Profesör çalışmasını şu sözlerle tamamladı:

 

“İsrail ve Körfez ülkeleri, Barack Obama döneminde imzalanan İran ile Nülkleer Anlaşmayı yeniden canlandırmak istemesinden dolayı, Biden ve demokratlardan yana ölesiye endişeliler. Dolayısıyla İsrail-BAE anlaşması Biden ve demokratlara, bölgedeki Amerikan müttefiklerinin çıkarlarına daha fazla ağırlık vermeleri gerektiği yönünde bir mesaj göndermiş olabilir.”

 

 

Çeviri: Merve Soydaş

 

 

Medya Şafak