Pepe Escobar: Rus altınına ve Çin petro-yuanına merhaba deyin

Pepe Escobar: Rus altınına ve Çin petro-yuanına merhaba deyin
Basra Körfezi tüccarları The Cradle'a yaptıkları açıklamada, İran'ın şu anda Viyana'da müzakere edilmekte olan ve henüz imzalanmamış Ortak Kapsamlı Eylem Planı anlaşması olmaksızın günde en az 3 milyon varil petrol sattığını doğruladı. Petrol yeniden etiketleniyor, kaçırılıyor ve gecenin köründe tankerlerden transfer ediliyor.

 

Pepe Escobar

 

15 Mart 2022

 

The Cradle

 

 

Bayağı zaman geçti ama sonunda çok kutuplu dünyanın yeni temellerinin bazı esas çizgileri açığa çıkıyor.

 

Cuma günü, bir video konferans toplantısının ardından Avrasya Ekonomik Birliği (EAEU) ve Çin, bağımsız bir uluslararası parasal ve finansal sistem için mekanizma tasarlama konusunda anlaştılar. EAEU; Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Beyaz Rusya ve Ermenistan'dan oluşuyor, diğer Avrasya ülkeleriyle serbest ticaret anlaşmaları yapıyor ve Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi (BRI) ile tedricen entegre oluyor.

 

Tüm pratik amaçlar için bu fikir, Rusya'nın önde gelen bağımsız ekonomisti, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eski danışmanı ve EAEU'nun düzenleyici organı olan Avrasya Ekonomik Komisyonu'nun Entegrasyon ve Makroekonomi Bakanı Sergei Glazyev'den geliyor.

 

Glazyev'in yeni Rus ve Avrasya ekonomik/finansal stratejisini tasarlamadaki merkezi rolü burada incelenmişti. Batı'nın Moskova'da yaratacağı mali sıkıntıları diğerlerinden ışık yılı önce gördü.

 

Glazyev oldukça diplomatik bir şekilde fikrin meyvesini “küresel ekonomik yavaşlama ve EAEU ülkeleri ile Çin'e karşı alınan kısıtlayıcı önlemlerle ilişkili ortak zorluklar ve riskler”e bağladı.

 

Tercüme: Çin, en az Rusya kadar bir Avrasya gücü olduğundan, ABD tek kutuplu sistemini aşmak için stratejilerini aralarında koordine etmeleri gerekiyor.

 

Avrasya sistemi, büyük olasılıkla, katılımcı ülkelerin ulusal para birimlerinin yanı sıra emtia fiyatlarının bir endeksi olarak hesaplanan yuan referans alınarak “yeni bir uluslararası para birimine” dayalı olacaktır. İlk taslak ay sonuna kadar tartışılacak.

 

EAEU, yalnızca BRI'ye katılan ülkeleri (örneğin, Kazakistan her ikisinin de üyesidir) değil, aynı zamanda Şanghay İşbirliği Örgütü (SCO) ve ASEAN’ın (Batı Asyalı aktörler – İran, Irak, Suriye, Lübnan) önde gelen oyuncularını da cezbedeceğinden, Avrasya sistemi ABD dolarına ciddi bir alternatif olmaya mahkûmdur. Ve bu ülkeler bununla mutlaka ilgilenecekler.

 

Orta ve uzun vadede, yeni sistemin yayılması, ciddi ABD piyasa oyuncularının/stratejistlerinin bile içeriden çürümüş olduğunu kabul ettiği Bretton Woods sisteminin zayıflamasına dönüşecek. ABD doları ve emperyal hegemonya fırtınalı denizlerle karşı karşıya.

 

Bana dondurulmuş altını göster

 

Bu arada, Rusya'nın çözmesi gereken ciddi bir sorunu var. Geçtiğimiz hafta sonu Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rusya'nın altın ve döviz rezervlerinin yarısının tek taraflı yaptırımlarla dondurulduğunu doğruladı. Rus finans uzmanlarının, ulusun zenginliğinin büyük bir kısmını, kolayca erişilebilecek ve hatta “Yalan İmparatorluğu” (telif hakkı Putin’in) tarafından zahmetsizce el konulabilecek yerlere yerleştirdiklerini düşünmek akıllara durgunluk veriyor.

 

İlk başta, Siluanov'un ne demek istediği tam olarak açık değildi. Merkez Bankası'ndaki Elvira Nabiulina ve ekibi, döviz rezervlerinin yarısının ve hatta altının Batı bankalarında ve/veya kasalarında saklanmasına nasıl izin verebilir? Yoksa bu Siluanov'un sinsi bir oyalama taktiği mi?

 

Hiç kimse bu soruları yanıtlamak için Süper Emperyalizm: Amerikan İmparatorluğunun Ekonomik Stratejisi'nin yazarı (yakın zamanda gözden geçirilmiş baskısı yayımlandı), paha biçilmez Michael Hudson'dan daha donanımlı değildir.

 

Hudson oldukça açık sözlüydü: “'Dondurulmuş' kelimesini ilk duyduğumda, bunun Rusya'nın Batı’nın Soros tarzı bir baskınıyla savaşmak için değerli altın rezervlerini rubleyi desteklemek amacıyla harcamayacağı anlamına geldiğini düşündüm. Ama şimdi 'dondurulmuş' kelimesi, Rusya'nın onu kontrolü dışında, yurtdışına gönderdiği anlamına geliyor gözüküyor.”

 

Hudson ekliyor: “Görünüşe göre en azından geçen Haziran itibariyle tüm Rus altınları Rusya'da tutuldu. Aynı zamanda, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'de menkul kıymetler ve banka mevduatları bulundurmak doğal olurdu, çünkü dünya döviz piyasalarına en çok müdahalenin gerçekleştiği yer orası. ”

 

Yine de her şey muallakta: "İlk değerlendirmem, Rusya'nın akıllıca bir şey yapıyor olması gerektiğini varsayıyordu. Altını yurtdışına taşımak akıllıca idiyse, belki de diğer merkez bankalarının yaptığı şeyi yapıyordu: altını, faiz ödemesi veya ücret karşılığında spekülatörlere ‘ödünç vermek’”. Rusya dünyaya altınının nereye ve neden koyulduğunu söyleyene kadar bunu anlayamayız. İngiltere Merkez Bankası'nda mıydı - İngiltere, Venezüella'nın altınlarına el koyduktan sonra bile mi? Yoksa New York Fed'de miydi - Fed Afganistan'ın rezervlerine el koyduktan sonra hem de?"

 

Şimdiye kadar, ne Siluanov'dan ne de Nabiulina'dan ekstra bir açıklama geldi. Vatana ihanet yüzünden kuzey Sibirya'ya bir dizi sürgün gerçekleştiğiyle ilgili senaryolar ortalıkta dönüyor. Hudson, bulmacaya önemli unsurlar ekliyor:

 

“Eğer [rezervler] dondurulmuşsa, Rusya neden vadesi gelen dış borcuna faiz ödüyor? Temerrüdün bedelinden, ‘dondurucuyu’ ödemeye yönlendirerek kurtulabilir. Chase Manhattan'ın İran'ın dolar cinsinden borcuna faiz ödemeye çalıştığı banka hesabını dondurmasından bahsedilebilir. NATO ülkeleri tarafından yapılacak herhangi bir ödemenin, önden fiziki altınla ödenmesinde ısrar edebilir. Veya Fort Knox'taki Goldfinger gibi İngiltere Merkez Bankası'na paraşütçüler indirerek altınını kurtarabilir. Rusya için önemli olan,  yaşananları ve nasıl saldırıya uğradığını uyarı olsun diye diğer ülkelere açıklamasıdır."

 

Hudson Glazyev'e göz kırpmadan edemedi: "Belki de Rusya Merkez Bankası'na Batıcı olmayan birini atamalıdır."

 

Petrodolar oyunun kurallarını değiştirmek

 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un geçtiğimiz Perşembe günü Antalya'daki diplomatik zirvede yaptığı konuşmayı, Moskova'nın Amerikalılar tarafından konuşlandırılan ağır mali topçulara tamamen hazırlıklı olmadığının üstü kapalı itirafı olarak okumak ilginç olur:

 

“Sorunu çözeceğiz - ve çözüm, kendi çıkarlarını takip etmek yerine Rusya'ya karşı Batılı siyasi saldırganlığın araçları olarak hareket eden Batılı hükümetlere veya şirketlere bağımlı kalmamak olacaktır. Kendimizi bir daha asla benzer bir durumda bulmamak için ne Sam Amca'nın ne de başka birinin ekonomimizi mahvetmeye yönelik kararlar almasına izin vereceğiz. Bu bağımlılığı ortadan kaldırmanın bir yolunu bulacağız. Bunu çok daha önce yapmalıydık.”

 

Yani, 'çok daha önce' şimdi başlıyor. Planlarından biri de Avrasya finans sistemi olacak. Bu arada, "piyasa" (spekülatif Amerikan kumarhanesinde olduğu gibi) Rus altın rezervlerinin - Rusya'da kalanların - rubleyi destekleyemeyeceğine "karar verdi." (kendi ürettiği kahinler böyle diyor!)

 

Sorun tam olarak bu değil, birkaç boyutu var. Onlarca yıldır beyinleri yıkanmış, kerametleri kendilerinden menkul bu kâhinler, "piyasanın" ne yapacağını Hegemon'un belirlediğine inanıyor. Bu sadece propaganda. Can alıcı gerçek şu ki, yeni ortaya çıkan paradigmada NATO ülkeleri dünya nüfusunun en fazla yüzde 15'ini oluşturuyor. Rusya otarşik davranmak zorunda değil çünkü buna gerek yok: dünyanın çoğu – yaptırım uygulamayan ulusların kalabalık listesinde gördüğümüz gibi – Moskova ile iş yapmaya hazır.

 

İran bunu nasıl yapacağını gösterdi. Basra Körfezi tüccarları The Cradle'a yaptıkları açıklamada, İran'ın şu anda Viyana'da müzakere edilmekte olan ve henüz imzalanmamış Ortak Kapsamlı Eylem Planı anlaşması olmaksızın günde en az 3 milyon varil petrol sattığını doğruladı. Petrol yeniden etiketleniyor, kaçırılıyor ve gecenin köründe tankerlerden transfer ediliyor.

 

Başka bir örnek: Büyük bir rafineri olan Indian Oil Corporation (IOC), Mayıs ayında Vitol ticaret gemisinden 3 milyon varil Rus Ural petrolü satın aldı. Rus petrolüne yönelik herhangi bir yaptırım yok, en azından şimdilik.

 

Washington'un indirgemeci, Mackinderesque planı, Ukrayna'yı Rusya'ya karşı yapılacak bir “kavrulmuş topraklar” operasyonu için tek kullanımlık piyon olarak manipüle etmek ve ardından Çin'i vurmaktır. Gerçekte bu, Avrasya'da kapsamlı stratejik ortaklar olarak adım adım ilerleyen yalnızca bir değil iki akran rakibi ezmek için böl ve yönet politikasıdır.

 

Hudson'ın gördüğü gibi: “Çin hedef tahtasında ve Rusya'nın başına gelenler, Çin'in başına gelebileceklerin kostümlü provası. Bu koşullar altında bir an önce sıçramak en iyisi. Çünkü kaldıraç şu anda en yüksek seviyede.”

 

“Rus pazarlarını çökertmek”, “yabancı yatırımı sona erdirmek”, “rubleyi yok etmek”, “tam bir ticaret ambargosu”, Rusya'yı “uluslar topluluğundan” kovmak ve benzeri tüm zırvalar – zombileşmiş trübinler için. İran kırk yıldır aynı şeyle uğraşıyor ve hayatta kalmayı başardı.

 

Lavrov'un ima ettiği gibi, tarihin şiirsel adaleti, şimdi Rusya ve İran'ın, muhtemelen İran-Çin stratejik ortaklığına eşdeğer olabilecek çok önemli bir anlaşma imzalamak üzere olduğuna hükmediyor. Avrasya entegrasyonunun üç ana düğümü, hareket halindeyken etkileşimlerini mükemmelleştiriyor ve er ya da geç yeni, bağımsız bir parasal ve finansal sistem kullanıyor olacak.

 

Ancak yolda, oyunun kurallarını değiştirecek daha fazla şiirsel adalet var. Ve hepimizin düşündüğünden çok daha erken geldi.

 

Suudi Arabistan, Çin'e petrol satmak için ABD doları yerine Çin yuanını kabul etmeyi düşünüyor. Tercüme: Pekin, Riyad'a bunun yeni kanal olduğunu söyledi. Petrodoların sonu yakındır - ve bu Hegemon'un tabutundaki tasdikli çividir.

 

Bu arada hâlâ çözülmesi gereken bir gizem var: Dondurulmuş Rus altınları nerede?

 

 

Çeviri: Medya Şafak