Maduro: Bizler inanmış Hristiyanlarız / Castro’nun Chavez’den istediği duanın öyküsü

Maduro: Bizler inanmış Hristiyanlarız / Castro’nun Chavez’den istediği duanın öyküsü
"İmam Hamanei'nin mükemmel hafızasına her zaman hayran olmuşumdur. O günlerin anılarını hatırlaması önemli. Onunla yaptığım görüşmelerde, Komutan Chavez'in Küba ve Komutan Fidel Castro ile ilgili kendisiyle paylaştığı bazı anılarını bana anlattı. Bir ara büyük bir kasırga doğrudan Küba'ya doğru geliyordu..."

 

 

 

Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı İran ziyareti ve İslam Devrimi Lideri Ayetullah Hamenei ile yaptığı görüşme hakkında Khamenei.ir adlı siteye verdiği röportajın çarpıcı bir bölümünün çevirisini sunuyoruz:

 

 

Muhabir: General Süleymani ve Kudüs Gücü son 20 yılda İran ve Venezuela arasındaki ilişkiyi güçlendirmede nasıl bir rol oynadı?

 

Maduro: General Süleymani ile 2019 yılının Mart ve Nisan aylarında tanıştım. Elektrik santrallerimize yönelik siber saldırılardan muzdarip olduğumuz dönemde Venezuela'ya geldi. Bu saldırılar ABD'den başlatılmıştı. Ben onu tanımıyordum. Ne kadar harika bir insan olduğunu bilmiyordum, onunla yaptığımız konuşmalar çok hoş geçti. Görüşmemiz sırasında her şeyi gözden geçirdik ve hemen İranlı uzmanlardan yardım almamızı önerdi. İki veya üç gün sonra İranlı uzmanlar Venezuela'daki elektrik hizmetlerini onarmak için geldiler.

 

Muhabir: İmam Hamanei, “İsa Mesih (a.s.) bugün aramızda olsaydı, küresel baskı ve istikbar (emperyalizm) liderleriyle savaşmak için her fırsatı değerlendirirdi” diyor. Bu konudaki fikriniz nedir? İsa Mesih aramızda olsaydı, ne yapardı?

 

Maduro: Bizler inanmış Hristiyanlarız. Bizler dua edip tefekkür ederken eylemde de bulunan Hristiyanlar türündeniz. Ve Mesih bu dünyaya İmparatorluklarla savaşmak için geldi. Roma İmparatorluğu’yla yüzleşmeye geldi, hayatını riske attı. Roma İmparatorluğu ile savaşmak için hayatını feda etti. Hristiyanlık hakkında söyleyebileceğim şu tek iyi şey yeterlidir; o da antiemperyalist doğası, zalimlere karşı hakikat ve adalet arayışıdır. Mesih bugün aramızda olsaydı onun emperyalizme, sömürgeciliğe ve her türlü baskıya karşı verilen savaşın ön saflarında yer alacağından hiç şüphem yok.

 

Muhabir: Başkanlığınız sırasında İmam Hamanei ile birkaç kez görüştünüz. Lütfen bize bu görüşmelerden ve ayrıca Bay Chavez ile İmam Hamanei arasındaki görüşmeden duymamış olabileceğimiz anekdotlar paylaşabilir misiniz?

 

Maduro: İmam Hamanei'nin mükemmel hafızasına her zaman hayran olmuşumdur. O günlerin anılarını hatırlaması önemli. Onunla yaptığım görüşmelerde, Komutan Chavez'in Küba ve Komutan Fidel Castro ile ilgili kendisiyle paylaştığı bazı anılarını bana anlattı. Bir ara büyük bir kasırga doğrudan Küba'ya doğru geliyordu. 5. Kategoriden bir kasırgaydı bu. Fidel ve Chavez arasında şöyle bir konuşma geçiyor. Fidel, “Chavez! Şu an yapman gereken dua etmek. Bizim için dua et!" diyor. Chavez dua etmeye başlıyor. O gün geçiyor ve kasırga da yönünü değiştiriyor, Küba’ya varmıyor. Chavez Fidel'i arayıp "Bu bir mucize!" diyor. Fidel de, "Evet, çünkü Tanrı Chavez’e ve Chavez'in arkadaşlarına yardım ediyor!" yanıtını veriyor. İmam Hamanei ile yaptığım son konuşmada bana bu hikâyeyi Komutan Chavez ve Komutan Fidel Castro'nun anısına dostane ve nazik bir şekilde anlattı. İmam Hamanei ile sohbet etmek insanı gerçekten maneviyat ve hikmetle dolduruyor. O, Venezuela halkını seviyor. İnsanların ideallerini seviyor ve bize her zaman harika fikirler ve öneriler sunuyor.

 

 

Medya Şafak