İran gazetesi Keyhan Şahid SİHA’larının Rusya’ya satılması hakkında ayrıntılara yer verdi

İran gazetesi Keyhan Şahid SİHA’larının Rusya’ya satılması hakkında ayrıntılara yer verdi
"Görüntüler neredeyse apaçıktı; İran, Şahid-129 ve Şahid-191'i Rus heyetine açıkça gösteriyor ve bunu gizlemek için bir neden görmüyordu. Amerikalılar doğru anladılar. İran, dünyanın en güçlü ikinci ordusuna sahip Rusya Federasyonu’na askeri teçhizat ihraç etmişti.”

 

 

24 Eylül 2022

 

 

Keyhan

 

 

"İran'ın ihtiyaç duyduğu silahları üretmede bağımsız hale gelmesi çok önemlidir. Öyle ki İran'a yönelik BM silah ambargosu [Ekim 2020'de] sona erdiğinde, siperler için gereken dikenli teller gibi en basit askeri teçhizatın satışını yasaklayan ülkeler, artık İran'ın gelişmiş silahlarını diğer ülkelere ihraç etmesinden korkuyorlar...”

 

"Temmuz 2022'de Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İran'ın Rusya'ya SİHA ihraç ettiğine ilişkin bir basın toplantısında, ‘Bilgilerimiz, İran hükümetinin Rusya'ya acil bir şekilde silahlı olanlar da dâhil olmak üzere birkaç yüz İHA sağlamaya hazırlandığını gösteriyor’ demişti. ABD'nin aktardığı bilgiler, İran'ın Kaşan'daki askeri üslerinden birinden alınan Amerikan uydu görüntülerine dayanıyordu.”

 

"Görüntüler neredeyse apaçıktı; İran, Şahid-129 ve Şahid-191'i Rus heyetine açıkça gösteriyor ve bunu gizlemek için bir neden görmüyordu. Amerikalılar doğru anladılar. İran, dünyanın en güçlü ikinci ordusuna sahip Rusya Federasyonu’na askeri teçhizat ihraç etmişti.”

 

"Bir süre sonra CNN, 'Rus kuvvetlerinin İran savaş İHA'larını kullanmak için eğitime başladığını' belirtti. Elbette bu haber kanalı bunu açıklamakta çok geç kalmıştı, zira o noktada Rus kuvvetlerinin eğitimi neredeyse bitmişti.”

 

"ABD yetkililerinin gözleri önünde gerçekleşen bu inanılmaz olay, onları yanıt vermeye zorladı. Her zamanki gibi, ABD Dışişleri Bakanlığı İran'ı yaptırımlarla tehdit etti ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İran'ı insansız hava araçlarını ihraç etmesi konusunda uyardı: 'İran'a bunu yapmamasını tavsiye ediyoruz. Bunun gerçekten, gerçekten kötü bir fikir olduğunu düşünüyoruz. Ve bunu burada bırakacağım.' İran'da ise ABD Savunma Bakanı'nın veya Beyaz Saray yetkililerinin ne dediği kimsenin hiç ama hiç umurunda değil. Yüzlerce İran savaş dronu Rusya'ya ihraç edildi, tıpkı daha önce Venezüella'nın İran insansız hava araçlarından faydalandığı ve Tacikistan’da bunların üretimi için bir montaj hattının açılışının yapıldığı gibi.”

 

"Amerika'nın gözleri önünde İran, 5,6 milyar dolar değerinde insansız hava aracı ihraç etti. İran insansız hava araçları bir süredir Ukrayna semalarında NATO'ya karşı faaliyet gösteriyor.”

 

"17 Eylül 2022'de Amerikan gazetesi Wall Street Journal, 'Rusya, yakın zamanda cepheye sürdüğü İran dronları ile Ukrayna kuvvetlerine ciddi hasar verdi.’ diye yazdı. Ukrayna ordusunun kara kuvvetleri komutanlarından Rodion Kulagin gazeteciye şunları söyledi: ‘İran İHA'larını engellemek zor. Komutamdaki tek bir birimde, bu İHA'lar şimdiye kadar iki büyük obüs topunu ve iki silahlı aracı imha etti.’ Bu Ukraynalı general İran İHA’ları karşısında ABD ve müttefiklerinden yardım istedi, elbette ABD komutanlarının bu insansız hava araçları yüzünden çoktandır uykularını kaçırmaya başladıklarını bilmiyordu.”

 

"Irak'ta görev yapmış, ABD Ordusunda bir topçu subayı olan Cam McMillan, Amerikan web sitesi 1945'te İran insansız hava araçlarıyla karşılaşma deneyimini şöyle anlattı: ‘Şahid-136, savaş başlığı taşıyan ve doğrudan hedefinin üstüne uçan bir kamikaze dronudur. Irak'ta geceleri beni ve arkadaşlarımı ayakta tutan şey bu kamikaze insansız hava araçlarıydı.'”

 

"İmam Humeyni'nin Eylül 1980'de [İran-Irak Savaşı sırasında] ordu komutanlarına mesajı, yaptırımların [gücünü] geçersiz kılma yolundaki ilk buyruktu: 'Gidin ve savaşın, Allah size yardım edecek ve işler yolunda gidecek. Size hiçbir şey olmayacak!' Ve biz de savaştık ve Allah yardım etti. Şimdi, Eylül 2022'de İslam Cumhuriyeti, askeri uçakları ve insansız hava araçlarını bir araya getirerek, İran için güvenli bir gökyüzü ve direniş cephesi için güçlü bir kol sağlamayı başarmıştır.”

 

"20 Nisan'da, CENTCOM (ABD’nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki Terör Ordusu'nun merkezi komutanlığı) komutanı General [Kenneth] Frank McKenzie, ABD Kongresi Askeri Komitesi'ne İran'ın Orta Doğu bölgesindeki havasal caydırıcı gücüyle ilgili olarak şunları söylemişti: Kore Savaşı'ndan bu yana ilk kez tam bir hava üstünlüğü olmadan faaliyet gösteriyoruz.'"

 

 

 

Çeviri: Medya Şafak