Hamas-Suriye görüşmelerinin ayrıntıları / Şam’da daimi ofise doğru

Hamas-Suriye görüşmelerinin ayrıntıları / Şam’da daimi ofise doğru
Suriye kaynakları, “Suriye liderliğinin Şam'da hareketin bir temsilcisini kabul etmeye hazır olduğunu, ancak geçmişte Suriye devletine karşı keskin duruşu olmayan, askeri olmayan bir siyasi figürü tercih ettiğini bildirdiğini” ortaya koyuyor. Hamas, yakın gelecekte Suriye ile ilişkilerini tamamen yeniden kurmayı ve söz konusu ofis açıldıktan sonra Şam'a daimi temsilcilerinin gelmesini dört gözle bekliyor.

 

 

Al-Akhbar

 

Receb el-Medhun

 

Gazze- 22 Ekim 2022

 

 

Hamas’ın Gazze Şeridi'ndeki başkan yardımcısı ve hareketin Arap ve İslam ilişkileri dosyasından sorumlu olan Halil el-Hayya'nın Suriye'yi ziyaretinden ve Şam lideriyle görüşmelerde bulunmasından kısa bir süre sonra iki taraf arasındaki ilişkiler, bir sonraki aşama için üzerinde anlaşmaya varılan bir dizi belirleyici aracılığıyla, "doğasına" dönüş yolundan, daha ileri bir seviyeye doğru ilerliyor. Hamas'taki kaynaklar Al-Akhbar’a yaptıkları açıklamada "Hamas heyetinin Şam ziyareti sırasındaki havanın olumlu olduğunu" doğrulayarak, "iki taraf arasında güven inşa etmek için yeni adımlar atmaya ve ilişkileri sabote etmeye çalışan sesleri baypas etmeye karar verildiğini" söylediler. Bu bağlamda, ziyaretin seyrine aşina olan Suriyeli kaynaklar, “El-Hayya, Hamas bağlantılı bazı militanların faaliyetlerini sahiplenmedi ve ‘Bu eylemleri hareket tarafından onaylanmayan ve sorumluluğu taşınmayan bireysel eylemler olarak nitelendirdi.” dediler. Öte yandan kaynaklara göre “Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Hayya'nın konuşmasını olumlu karşıladı ve sözlerini iki taraf arasındaki savaş aşamasını geride bırakmak için yeterli gördü.”

 

Hareketin Suriye başkentindeki ofisinin yeniden açılmasına gelince, Hamas kaynakları, “hareketin bu şekilde tüm engelleri aşmaya istekli olduğunu ifade etmesinin ardından meselenin şu anda Başkan Esad'ın masasında olduğunu” doğruladılar. Ve şöyle devam ettiler: “Hamas bu taleplerinin cevabını bekliyor, göstergeler ışığında olumlu bir hava seziyoruz.” Bu bağlamda Suriye kaynakları, “Suriye liderliğinin Şam'da hareketin bir temsilcisini kabul etmeye hazır olduğunu, ancak geçmişte Suriye devletine karşı keskin duruşu olmayan, askeri olmayan bir siyasi figürü tercih ettiğini bildirdiğini” ortaya koyuyor. Hamas, yakın gelecekte Suriye ile ilişkilerini tamamen yeniden kurmayı ve söz konusu ofis açıldıktan sonra Şam'a daimi temsilcilerinin gelmesini dört gözle bekliyor.

 

Öte yandan, Hamas kaynakları, “Suriye'ye dönüşün, gelecek yıl yapılması beklenen Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasındaki iktidar değişikliği ihtimaliyle bağlantılı olduğunu” ve “Ankara'nın İsrail işgal devleti ile yakınlaşması ışığında Türkiye'nin Hamas üzerindeki baskısını artırması ve örgütü ülkeden kovması korkusuyla gerçekleştiğini” inkâr ediyor ve vurguluyorlar: "Geri dönüş kararı, kapsamlı iç istişareler sonrasında ve Hamas'ın Direniş Ekseni cephesini güçlendirme ve bölgedeki düşmanla normalleşme eksenine karşı çıkma arzusu dâhilinde alınmıştır.”

 

Kaynaklar, Şam görüşmelerinin seyriyle ilgili olarak, Hamas heyetinin, siyasi liderliğin selamlarının yanında, “Suriye'nin geçtiğimiz yıllarda Filistin direnişini desteklemedeki rolüne teşekkür eden askeri kanat liderliğinin ve mücahitlerin selamlarını da Esad'a ilettiğini” belirttiler.” Ayrıca toplantı atmosferinin “beklenenden daha olumlu” olduğunu vurgulayarak, “heyet, Suriye medyasından bazı gazetecilerin sorularında tezahür eden olumsuz bir hava algıladı, bu da işlerin tamamen düzelmesi ve ihtilaflar sayfasının tamamen silinmesi için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu gösteriyor “ dediler.

 

 

Hamas ve Suriye yönetimi arasındaki ilişkilerin tekrar başlaması ABD ve İsrail tarafında öfke doğurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Esad rejiminin bu terör örgütüyle teması izolasyon kararımızı doğruluyor. Bu Filistin halkının çıkarlarına zarar verir. ABD, Esad rejiminin rehabilitasyonu için, özellikle Hamas gibi terörist olarak sınıflandırılan örgütlerden gelen her türlü desteği reddetmeye devam edecek” dedi. Buna cevaben Hamas, Price'ın açıklamalarını "açık müdahale" olarak nitelendirdi ve "açıklamaların ümmetin bileşenleri arasında yakınlaşmayı teşvik etmeye yönelik her türlü girişime düşman olan Siyonist tutumu yansıttığını, özellikle de Washington'ın Filistin’e karşı tekrarlanan saldırılarda gerçek bir ortak olduğunu" belirtti. Hareket, “artan İsrail saldırganlığı karşısında ümmetin kudretini artırmak” amacıyla Suriye ile “ilişkilerini geliştirmeye devam edeceğini” vurguladı.

 

 

Çeviri: Medya Şafak