"El Cezire’nin Yayın Politikasını Katarlı Sahibi Dikte Ediyor"

"El Cezire’nin Yayın Politikasını Katarlı Sahibi Dikte Ediyor"
"El Cezire, taraflı bir aktarımı nedeniyle bir kez daha eleştiri konusu oldu ve beraberinde Katar merkezli haber ajansının, Arap sahibinin Suriye’le ilgili politikalarını yansıtmadığı düşünülen bir raporu yeniden edit etmek üzere direktifler aldığı anlaşıldı."

Katarlı sahibi, El Cezire'nin yayın politikasını dikte ediyor

El Cezire, taraflı bir aktarımı nedeniyle bir kez daha eleştiri konusu oldu ve beraberinde Katar merkezli haber ajansının, Arap sahibinin Suriye'le ilgili politikalarını yansıtmadığı düşünülen bir raporu yeniden edit etmek üzere direktifler aldığı anlaşıldı.

İngiltere'de yayınlanan günlük Guardian gazetesinin Pazar günü aktardığına göre, El Cezire'nin Doha merkezli haber müdürü Salah Necm, geçen Salı günü bir son dakika talimatıyla dünya liderlerinin son gerçekleşen BM Genel Kurul toplantısında yaptıkları konuşmaları içeren bir video raporunun, Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife el Sani'nin Suriye'yle ilgili konuşmasını öne çıkaracak şekilde yeniden edit edilmesini istedi. 

İki dakikalık video başlangıçta, ABD Başkanı Barack Obama'nın konuşmasından parçalara kısaca yer veriyordu, fakat Necm'in emri üzerine, Emir'in yorumlarını öne çıkaracak şekilde yeniden edit edildi. 

Bu direktifler, kanal çalışanlarının Katar emirinin vurgularının paketin en önemli kısmı olmadığını söyleyerek verdikleri tepkilere rağmen gerçekleşti. 

Bir El Cezire sözcüsü, bu davranışı meşrulaştırmak amacıyla Obama'nın konuşmasının canlı olarak yayınlandığını, Emir'in konuşmasının ise günün “çok önemli bir gelişmesi” olduğunu ve yayıncının “sonuç olarak buna öncelik verdiğini” söyledi. 

Geçen hafta yapılan BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında Katar emiri, Arap ülkelerinin Suriye'ye müdahale etmesi gerektiğini söylemişti. 

El Cezire'nin Ortadoğu'da gerçekleşen olaylarla ilgili taraflı yorumları, Katarlı haber ağının, gazetecilik faaliyetlerinin bağımsız olduğu yönündeki iddialarına şüphe düşürdü.

El Cezire, Suriye'yle ilgili hikayeler üretmekle suçlanıyor ve aynı zamanda editörlerini bu hikayelere Katar'ın siyasi duruşuna uygun olarak şekillendirmeye zorladığı söyleniyor. 

Geniş bir kesim, Katar emirinin El Cezire'de yayınlanan programların içeriği üzerinde doğrudan etkisi olduğuna inanıyor.

Ağın Bahreyn ve Suriye'ye yönelik taraflı politikası, haber ağının çalışanları arasında da tartışmalara neden oldu. 

Ağın Beyrut Bürosunun eski yapımcılarından Musa Ahmed, Nisan ayında, "Gerçekler, medyadaki (El Cezire'deki) raporlardan tamamen farklı, aşırı derecede farklı” demişti. 

Ahmed, kanalın pek çok gerçeği gizlediğini, editörlerin fikirlerinin sözde gerçekler haline geldiğini söylemiş ve “Gerçekleri bu kadar uzun süre gizlediğimiz için üzgünüm” demişti.  

Suriye, 2011 yılının Mart ayı ortalarından beri, çok sayıda insanın öldüğü bir altüst oluşa sahne oldu.  

Şam yönetimi, “haydutları, sabotajcıları ve silahlı teröristleri” suçluyor ve kaosun dışarıdan şekillendirildiğini söylüyor. Bazı Batı ve Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye dahil bazı bölge ülkelerini, isyancıları silahlandırmak ve finanse etmekle itham ediyor. 

Medyaşafak