Devrim Muhafızları yerli üretimi Baver-373 ile S-400’e çok yaklaştı / İran ayrıca ilk hipersonik balistik füzesini ürettiğini ilan etti

Devrim Muhafızları yerli üretimi Baver-373 ile S-400’e çok yaklaştı / İran ayrıca ilk hipersonik balistik füzesini ürettiğini ilan etti
İslam Devrim Muhafızları Ordusu Havacılık ve Uzay Kuvvetleri Komutanı General Emir Ali Hacızade, Perşembe günü (bugün) yaptığı açıklamada İran'ın ilk yerli hipersonik balistik füzesini geliştirdiğini söyledi. "Bu yeni füze, tüm füze savunma test sistemlerini aşacak seviyede ve on yıllar boyunca daha buna karşı koyabilecek bir teknoloji çıkacağını sanmıyorum."

 

 

İran, yerli füze savunma sisteminin en yeni versiyonu Baver (Bavar)-373'ü görücüye çıkararak Rus yapımı S-400 uçaksavar silah sistemine bir adım daha yaklaşmış oldu.

 

Test ateşi sırasında, füze sisteminin optimize edilmiş radarı tarafından 450 km'den fazla bir mesafede tespit edilen sabit bir hedef 300 km civarındaki bir uzaklıkta vuruldu.

 

Katı yakıtla çalışan ve ilk kez denenen Baver-373 sisteminin radar tespit menzili 350 km'den 450 km'ye, radar nişan menzili ise 260 km'den 400 km'ye yükseltildi. Baver-373 uzun menzilli hava savunma sistemi, 100'e kadar hedefi tespit etme, 60 tanesini takip etme ve aynı anda altısını hedef alma yeteneğine sahip.

 

Baver-373'ün ayırt edici bir özelliği, çoğunlukla savaş gemilerinde hava savunması için kullanılan kare fırlatıcılara sahip dikey fırlatma sistemidir. Sistemin füze menzili 200 km'den 300 km'ye, angajman irtifası 27 km'den 32 km'ye çıkarıldı.

 

Baver hava savunma sistemi, çeşitli irtifalardaki hedefleri vurmak için üç farklı füze türü kullanıyor ve ateş ettikten sadece beş dakika sonra, 43000 fit yükseklikte hedefleri vurabiliyor.

 

İran ayrıca ilk hipersonik balistik füzesini ürettiğini ilan etti

 

İslam Devrim Muhafızları Ordusu Havacılık ve Uzay Kuvvetleri Komutanı General Emir Ali Hacızade, Perşembe günü (bugün) yaptığı açıklamada İran'ın ilk yerli hipersonik balistik füzesini geliştirdiğini söyledi.

 

Tasnim Haber Ajansı, Hacızade'den şöyle aktardı: "Bu yeni füze, tüm füze savunma test sistemlerini aşacak seviyede ve on yıllar boyunca daha buna karşı koyabilecek bir teknoloji çıkacağını sanmıyorum."

 

Hacızade, geliştirilen füzenin “düşman füzesavar sistemlerinin imhası için bir çözüm” olduğunu ve “bu tür silahların geliştirilmesinin roket üretiminde büyük bir sıçramaya karşılık geldiğini” vurguladı.

 

İslam Devrim Muhafızları (IRGC) Havacılık ve Uzay Kuvvetleri Komutanı, Ağustos ayında “İran'ın yakında muhtemelen hipersonik teknolojili yeni bir stratejik füze ortaya çıkaracağını” duyurmuştu.

 

Emir-Ali Hacızade, Devrim Muhafızları'nın son büyük tatbikatı Büyük Peygamber 17 manevralarında da “İran yapımı balistik füzelerin manevra kabiliyeti kazandığını ve bu durumun onları durdurmayı neredeyse imkânsız hale getirdiğini” söylemişti.

 

 

Medya Şafak