ABD, SDG ve PKK Suriye’nin petrol ve tahılını nasıl yağmalıyor?

ABD, SDG ve PKK Suriye’nin petrol ve tahılını nasıl yağmalıyor?
Öte yandan bir Arap istihbarat kaynağına göre, Irak-İran sınırına yakın Kandil Dağları'nda karargâhı bulunan Kürdistan İşçi Partisi (PKK), askeri ve idari faaliyetlerini finanse etmek için Suriye petrol dosyasının sorumluluğunu da eline almış durumda.

 

 

The Cradle / Almayadeen

 

 

The Cradle, Salı günü resmi Suriye kaynaklarına dayandırdığı haberinde, ABD'nin 12 Aralık'ta Haseke Valiliğinden yeni bir Suriye petrol sevkiyatı kaçakçılığı yaptığını bildirdi.

 

Rapora göre, ABD askeri kamyonları tarafından taşınan 37 tankı içeren konvoy, bu sabah Suriye'nin uzak kuzeydoğu kırsalındaki yasadışı Al-Mahmudiye sınır kapısından Irak'a doğru yola çıktı.

 

Sadece bir hafta önce ABD, Cezire bölgesinde 66 Suriye petrol tankerini yağmalamış ve onları Irak'taki işgal üslerine kaçırmıştı.

 

Rapor, bu yağmaların kısmen, kuzeyin ağırlıklı olarak petrol zengini bölgelerinde konuşlanmış, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) yönelik Türkiye saldırısının neden olduğu petrol kaçakçılığı operasyonlarının kesintiye uğramasından kaynaklandığını belirtiyor.

 

Bu yağma, Türkiye'nin taarruza geçmesinden bu yana artmış olabilir ama bilindiği üzere zaten yıllardır devam ediyor.

 

Bir hafta önceki raporlar, Türk hava saldırılarının, ABD işgali altındaki iki petrol sahası da dahil olmak üzere SDG'nin ana gelir kaynaklarını hedef aldığını gösteriyordu.

 

The Cradle’ın sahadaki araştırmalarına göre, konvoy trafiği her hafta yasa dışı geçiş noktaları üzerinden gerçekleşiyor. Bu konvoyların genellikle ABD savaş uçakları veya helikopterleri tarafından korunduğu görülüyor.

 

Bölgedeki çobanlar, Irak Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Erbil'deki El-Harir askeri üssüne kaçak petrol taşındığına tanık olduklarını bildiriyorlar. Bu bölge aynı zamanda Batılı casus teşkilatları için eleman devşirme merkezi olmasıyla biliniyor.

 

The Cradle'ın haberine göre, yapılan araştırma ayrıca petrolün Kuzey ve Doğu Suriye Kürt Özerk Yönetimi'nin (AANES) faaliyetlerini desteklemek için kullanıldığını da ortaya koyuyor.

 

Öte yandan bir Arap istihbarat kaynağına göre, Irak-İran sınırına yakın Kandil Dağları'nda karargâhı bulunan Kürdistan İşçi Partisi (PKK), askeri ve idari faaliyetlerini finanse etmek için Suriye petrol dosyasının sorumluluğunu da eline almış durumda.

 

Araştırmayı yürüten köşe yazarı Firas Al-Shoufi'ye göre, bu hırsızlıklar ABD'nin Bağdat ile Şam arasındaki bölgede güçlü bir tutamak noktası sağlamasına hizmet ediyor.

 

Lübnanlı haber kuruluşu Al-Ahed News de bugün erken saatlerde, Suriye hükümetinin, El Cezire bölgesindeki geniş buğday tarlalarını ABD askerleri tarafından yağmalanmaktan veya hasara uğramaktan korumak için çalıştığını kaydetti.

 

Rapora göre ABD işgal güçleri, çiftçilere, daha kaliteli olduklarını iddia ederek tağşiş edilmiş tahıllar sunuyor.

 

Ancak çiftçiler, "yüksek oranda nematod enfeksiyonu" içermesi yüzünden, bu tohumların topraklarına ciddi şekilde zarar verdiğini fark etmekte gecikmediler.

 

Suriye hükümeti, buğday ve arpa tohumlarını uygun fiyatlarla satan bir program başlatarak bu duruma yanıt vermeye çalışıyor.

 

USAID ajansı ise 12 Aralık'ta attığı bir tweet'te, ABD işgalinin Suriye topraklarına zarar vermedeki rolünü önemsiz göstermeye çalıştı ve oluşan zarardan iklimi sorumlu tuttu.

 

ABD Suriye'de ne yapıyor?

 

ABD işgal güçleri, bölgede kendi operasyonları ve gündemleri için silahlı grupları destekleyen gasıplar olmalarının yanı sıra, Suriye petrolünü bu ülkedeki üslerinden Irak'takilere kaçırarak çalmaya da devam ediyorlar.

 

Suriye'nin petrol kaynaklarını yağmalamak ve Suriyelileri kaynaklardan mahrum bırakmak

 

Resmi Suriye medyasının ABD'yi ve sözde "Suriye Demokratik Güçleri"ni (SDG) defalarca kez petrol zengini sahaları işgal etmekle ve Irak'a kaynak kaçırmakla suçlaması dikkat çekiyor.

 

ABD yıllardır Şam'a karşı SDG milislerini destekliyor ve ABD destekli güçler şu anda Suriye'nin en büyük petrol ve gaz yataklarının bulunduğu Haseke, Deyrizor ve Rakka vilayetlerinin bazı kısımlarını ellerinde bulunduruyor.

 

 

Çeviri: Medya Şafak