İran’ın ABD ve İsrail üslerini vurabilecek 9 ölümcül füzesi

İran’ın ABD ve İsrail üslerini vurabilecek 9 ölümcül füzesi
ISNA gibi İranlı haber kaynaklarında, İsrail rejimine ve bölgedeki Amerikan üslerine ulaşabilen, bazıları saatte 560 mil hıza ve 1242 mil menzile sahip dokuz tür füze sergilendi. Bu füzelere bir göz atalım…

 

 

 

The Economic Times

 

 

13 Nisan 2024

 

 

ISNA gibi İranlı haber kaynaklarında, İsrail rejimine ve bölgedeki Amerikan üslerine ulaşabilen, bazıları saatte 560 mil hıza ve 1242 mil menzile sahip dokuz tür füze sergilendi. Bu füzelere bir göz atalım…

 

Siccil 

 

Siccil füzesi İran tarafından geliştirilen iki aşamalı, katı yakıtlı, orta menzilli bir balistik füzedir. Bu silahın geliştirilmesine muhtemelen 1990'ların sonlarında başlanmış ve tasarımında önceki İran füzelerinden, özellikle de Zilzal SRBM'den yararlanılmıştır. Siccil füzesi 18 m uzunluğa, 1,25 m çapa ve 23.600 kg toplam fırlatma ağırlığına sahiptir. Yaklaşık 700 kg'lık bir faydalı yükü 2,000 km'lik menziline ulaştırabilir. Füzenin azami menzili yaklaşık 2,000 km'dir, ancak bu rakamlar havacılık sınıfı malzemelerin ağırlık ve performans özelliklerine sahip bir füze gövdesine dayanmaktadır.

 

Hayber

 

Hürremşehr-4 olarak da bilinen Hayber füzesi, Hürremşehr füze ailesinin dördüncü neslinden, orta menzilli balistik bir İran füzesidir. İran İslam Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı tarafından üretilen bu füze 2.000 km menzile ve 1.500 kilogramlık savaş başlığı taşıma kapasitesine sahiptir. Füze adını 1980'lerde Irak-İran Savaşı sırasında yoğun çatışmalara sahne olan İran'ın Hürremşehr kentinden almıştır.

 

İmad

 

İmad füzesi, yaklaşık 1.700 km menzili ve 750 kg faydalı yük kapasitesi ile İran'ın füze programındaki önemli bir gelişmeye karşılık geliyor. Bu silah, Kuzey Kore'nin Nodong füzesi örnek alınarak geliştirilen Şehab-3 füzesinin bir varyantıdır. İmad, İran'ın ilk hassas güdümlü, uzun menzilli, karadan karaya balistik füzesidir ve manevra kabiliyetine sahip yeniden giriş aracı (MaRV) sayesinde hedefine 500 metreye kadar isabet edebilmektedir. Bu da onu başta İsrail ve sonrasında Amerikan hedefleri için tehdit haline getirmektedir.

 

Şehab-3

 

Şehab-3, İran tarafından geliştirilen ve Kuzey Kore Nodong-1'i temel alan orta menzilli, sıvı yakıtlı, karada hareket edebilen bir balistik füzedir. Füze 1,200 kilogramlık bir yük ile donatıldığında 1,000 kilometre (620 mil), daha hafif bir yük ile donatıldığında ise 2,000 kilometre (1,200 mil) menzile sahiptir. Füze öncelikle şehirler gibi büyük, yumuşak hedeflere karşı etkilidir, ancak İran vuruş hassasiyetini önemli ölçüde artırmak için daha sonraki varyantlarda Çin güdüm teknolojisini kullanmıştır.

 

Ayrıca askeri havaalanları karşı etkilidir ve bir tonluk bir savaş başlığını 1,000-2,000 kilometre menzile taşıyabilir. Şahab-3, İran'ın konvansiyonel ordusu ('Ertiş’) tarafından değil, İslam Devrimi Muhafızları Ordusu (IRGC) tarafından kullanılmaktadır.

 

Kadr 

 

“Kadr-110” olarak da bilinen bu silah, İran tarafından geliştirilen orta menzilli bir balistik füzedir. Kadr-101 olarak da bilinen Şehab-3A'nın geliştirilmiş bir versiyonudur ve 1.500 km (930 mil) menzile sahip olmasını sağlayan sıvı yakıtlı bir ilk aşamaya ve katı yakıtlı bir ikinci aşamaya sahip olduğuna inanılmaktadır. Kadr-110 üç tipte üretilmektedir:

 

“Kadr S” 1,350 km, “Kadr H” 1,650 km ve “Kadr F” 1,950 km menzile sahiptir. Kadr-110 serisi füzeler 650 kg ila 1.000 kg ağırlığında bir savaş başlığı taşırken, Kadr-F en ağır savaş başlığına sahiptir. Uzunluğu 15,5 ila 16,58 metre, toplam ağırlığı ise 15 ila 17,48 ton arasında değişirken, temel model Şehab-3'e kıyasla iki ton daha ağırdır.

 

Paveh

 

Devrim Muhafızları Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Emirali Hacızade tarafından tanıtılan Paveh füzesi İran tarafından geliştirilen yeni bir uzun menzilli seyir füzesidir. Füzenin 1,650 kilometre menzile sahip olduğu ve bu sayede İsrail'i ya da bölgedeki Amerikan çıkarlarını hedef alabileceği belirtilmektedir.

 

 

Fettah-2 

 

Fettah-2, İran'da geliştirilen ve hipersonik süzülme araçları (HGV) ile hipersonik seyir füzelerinin (HCM) birleşiminden oluşan hipersonik bir füzenin yeni bir versiyonudur. Füze halen geliştirilmektedir ve gelecekte daha fazla versiyonunun üretilmesi beklenmektedir. Fattah-2 füzesi, ramjet motoru yerine sıvı yakıtlı roket motoru ile hipersonik seyir füzelerinin konfigürasyonunu kullanmaktadır. Menzili 1.500 ila 1.800 kilometre arasında olup, tespit edilmeden manevra yapmak ve hedefleri vurmak üzere tasarlanmıştır.

 

Füze iki parçadan oluşur: ilk parça füzeyi uzaydan belirli bir irtifaya taşıyan Fettah katı yakıt güçlendiricisi, ikinci parça ise güçlendiriciden ayrılan ve sıvı yakıt roket motoruna sahip olan süzülen başlıktır. Fettah-2 süzülen savaş başlığının genel şekli Boeing X-51 füzesine benzer, ancak hava girişinin ortadan kaldırılması ve ramjet motoru yerine roket motorunun kullanılması farkı vardır. Fattah-2 füzesi, hedefleri yüksek hassasiyetle vurabilmekte ve tespit edilmekten kaçabilmektedir ve İran için stratejik bir silah olarak tasarlanmıştır.

 

Hayber Şiken

 

Hayber Şiken füzesi, İran tarafından geliştirilen ve İslam Devrimi Muhafızları Havacılık ve Uzay Komutanlığı tarafından kullanılan orta menzilli bir balistik füzedir. IRGC füzelerinin üçüncü neslidir ve 2022 yılında tanıtılmıştır.

 

Füze, katı yakıt ile çalışır ve 1400 kilometreden (900 mil) fazla menzili vardır. Bu füzenin manevra kabiliyeti benzerlerine kıyasla çok yüksektir ve bu da onu uzun menzilli bir balistik ve yüksek hedefleme kapasiteli füze haline getirmektedir. Hayber Şiken füzesi, yeni nesil füzeler arasındadır ve iniş aşamasında füze savunmalarını aşabilecek manevra kabiliyetine sahiptir.

 

Hayber Şiken füzesi çok çeşitli fırlatıcılar tarafından gönderilebilme özelliğine sahiptir. Bu füze için kullanılan fırlatıcı, kamufle edilebilen 10 tekerlekli ticari bir şasiye de monte edilmiştir.

 

Hacı Kasım

 

Hacı Kasım füzesi, İran tarafından geliştirilen, 1.400 kilometre (870 mil) menzile ve 500 kilogram (1.100 lb) savaş başlığı ağırlığına sahip orta menzilli bir balistik füzedir (MRBM). 20 Ağustos 2020'de tanıtılan bu füze, Fatih-110 füzesinin yeni nesli kabul edilir ve füze savunma sistemlerini aşma kabiliyetine sahiptir. Tespit edilmeden manevra yapmak ve hedefleri vurmak üzere tasarlanan füzenin kütlesi 7 ton (15.000 lb), uzunluğu 11 metre (36 ft) ve maksimum hızı Mach 12'dir.

 

Füze, Savunma ve Silahlı Kuvvetler Lojistik Bakanlığı (İran) tarafından üretilmiştir ve 20 Ağustos 2020'den beri hizmettedir.

 

 

 

Çeviri: Medya Şafak