"NATO ve ABD İsrail’i Projelendirilmiş ve Planlanmış İran Savaşı için Silahlandırmakta"

"NATO ve ABD İsrail’i Projelendirilmiş ve Planlanmış İran Savaşı için Silahlandırmakta"
Önemli bir siyaset analisti NATO ve ABD’nin “İran’a saldırı proje ve planları doğrultusunda İsrail’in füze kapasitesini artırdıklarını” söylüyor.
NATO ve ABD İsrail’i Projelendirilmiş ve Planlanmış İran Savaşı için Silahlandırmakta
 

Önemli bir siyaset analisti NATO ve ABD’nin “İran’a saldırı proje ve planları doğrultusunda İsrail’in füze kapasitesini artırdıklarını” söylüyor.
 


İtalya, İsrail’in İtalyan tabanlı Aerospace ve savunma grubu Finmeccanica\'s Alenia Aermacchi’den otuz tane M-346 eğitim uçağı almak için yaptığı bir milyar dolarlık anlaşmayı tamamlamak istediğini söylüyor. İtalya Başbakanı Mario Monti anlaşmanın İtalya ile İsrail arasındaki endüstriyel ilişkilerde bir “kalite sıçraması” yaratabileceğini dile getirdi.

Press TV siyaset yorumcusu Ralph Schoenman ile bu konuda daha geniş bilgiler elde etmek için bir söyleşi gerçekleştirdi. Aşağıda sizlere bu söyleşinin metnini sunuyoruz:

Lütfen bize bu anlaşma, nedenleri ve gerekçeleri hakkındaki düşüncelerinizi söyler misiniz?

Size İtalya savunma bakanının İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırı sırasında Netanyahu ile Tel Aviv’de bir toplantı yapıyor olduğunu hatırlatmak isterim.

O zaman, İtalya savunma bakanı İtalya’nın askeri olarak İsrail’e tamamen destek verdiğini duyurdu ve Gazze’de İsraillilerin programlı bir şekilde öldürülmelerinin arkasında da İran’ın olduğunu dile getirdi. Bu yüzden askeri işbirliğine uzun zamandır hazırlanıyorlardı.

İtalya Başbakanı Mario Motti’nin Aerospace ve savunma grubu Finmeccanica\'s Alenia Aermacchi’den otuz tane M-346 eğitim uçağının alınmasını İsrail ile olan askeri ilişkilerin bir parçası saydığının da altını çizmeliyim.

Şu meseleye bir de yakından bakalım. Finmeccanica’nın %33,3 hissesi devlete ait. Ve bu anlaşmanın bir parçası olarak, İtalyan hükümeti ofset diye adlandırdıkları bir ticaret türüyle İsrail savunma sanayinden bir milyar dolar değerinde alım yapacak. Böylece İsrail’den bir milyar dolarlık satın alım, İtalya’nın bir milyar dolarlık kazancını dengeleyecek.

Bu da NATO ve ABD’nin İran’a yapacakları projelendirilmiş ve planlanmış saldırı için İsrail’i silahlandırmalarının parçalarından biridir. Ayrıca yenilerde, 26 Şubat’ta Associated Press’te duyurulduğu üzere, Azerbaycan ile yapılan İsrailli subayların, bir milyar doları insansız uçaklar ve Azerbaycan’a kurulacak füze kalkanını içerdiğini dile getirdikleri 1,6 milyar dolarlık silah anlaşması da bununla ilintilidir.

İsrail İstihbarat Örgütü Mossad’ın eski başkanı Danny Yatom anlaşmanın zamanlamasının İsrail’in İran ile ilgili planlarıyla alakalı olduğunu dile getirdi. Dostlarına silah satmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi. Makalede ayrıca İsrail istihbaratıyla birlikte, İranlı geniş Azeri topluluğuyla Azerbaycan’ın kurduğu ilişkiden de faydalanıldığı bildiriliyor.

İtalya, diğer NATO ülkeleri ve İran’a komşu ülkelerine ait silah satışı anlaşmaları İsrail-ABD’nin İran’a yapmayı planladıkları emperyalist saldırının bir parçasıdır. Buradaki asıl mesele işte budur.

Sayın Schoenman, İsrailliler sizin de belirttiğiniz askeri projeleri ve Iron Dome (Demir Kubbe) adlı füze savunma sistemleri için ABD’den 700 milyon dolarlık ek bütçe talep ettiler. Öyle görünüyor ki bu zor ekonomik koşullarda dahi, ABD vergi ödeyenlerin parasını İsrail’e vermekten hiç çekinmiyor değil mi?

Evet. Aslında aynı meseleyi dün Press TV’de ben de dile getirdim. 700 milyon dolar mevcut alım satım, işlerinin küçük bir kısmıdır. Ayrıca özellikle İran ve Suriye’ninkiler olmak üzere dışarıdan gelen füzeleri engelleyecek füze kalkanı sistemini de içermektedir.

700 milyon dolar buz dağının görünen kısmıdır. 3,2 milyar dolarlık anlaşma yapılmıştır.

Bunun yanında İsrail, silahların izleme olmadan yıllık olarak konumlandırılmasını talep etti. Bunun manası şudur; anlaşma İsrail’e füze sistemlerini (yıkıcı silahlar) Kongre’nin izleme şansı olmadan her yıl sağlayacak.

Bu sadece bölge insanlarını değil, dünyayı tehdit eden derin bir bölgesel çatışma hazırlığının işaretidir.

 

Press TV’de yayınlanan bu röportaj Hüseyin Beheşti tarafından medyasafak.com için tercüme edilmiştir.