Mursi’nin Azledilmesi ve Arap Kanallarının Zor Sınavı

Mursi’nin Azledilmesi ve Arap Kanallarının Zor Sınavı
Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin azledilmesi Arap dünyasının iki önemli haber organı olan El Arabiya ve El Cezire arasında bir propaganda savaşına sebep oldu.

Mursi'nin Azledilmesi ve Arap Kanallarının Zor Sınavı

Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin  azledilmesi Arap dünyasının iki önemli haber organı olan  El Arabiya ve El Cezire arasında bir propaganda savaşına sebep oldu. Bu haber kanalları, doğru habercilik anlayışını bir kenara bırakıp açıkça, mali tedarikçilerinin görüşlerini yansıtıyorlar.

El Alem'in bildirdiğine göre; El Cezire Mısır ordusunun Mursi'yi azletmesini “darbe''olarak nitelendirirken, El Arabiye  Mısır'daki askeri darbeyi memnuniyetle karşılıyor ve  bunun ülke için ikinci bir devrim olduğu görüşünü savunuyor.

Mısır gazetesi El İktisadiye bu konu hakkında şöyle yazıyor: “Bu iki kanal arasındaki anlaşmazlık aslında 2011 yılındaki Arap Baharıyla başlamıştır. Kanallar bu tarihten sonra, bölgede yaşanan hızlı gelişmeleri Katar ve Suudi Arabistan'ın olaylar karşısındaki resmi tutumunu yansıtma yarışına girdiler.”

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Abdullah Al-Shamar El İktisadiye gazetesine yaptığı açıklamada ise  şöyle diyor: “Bu iki gazete işlerini tarafsız, doğru ve profesyonel bir şekilde yapacakları yerde ne yazık ki, finansörlerinin görüşlerine önem vermektedir. El Arabiye ve El Cezire kanalları Mısır'daki olaylar hakkında yaptıkları haberler neticesinde doğruluk ve meşruiyetlerini kaybettiler  ve sadece kendi kanallarının görüşlerini aktaran uzmanları konuk olarak çağırıyorlar.”

Paris Sorbonne Üniversitesi Arap Dili Uzmanı Muhammed El Vafi ise bu konuyla ilgili şunları söyledi: “İki kanal da Mısır'da yaşanan olayları farklı bir şekilde aktarıyor, El Arabiye muhaliflerin Tahrir'deki, El Cezire ise Mursi taraftarlarının Kahire'deki gösterilerini yayınlamakta.”

Siyasal analist ve Kuveyt Üniversitesi Profesörü Saad El Acemi ise “İki kanalın biribiriyle çelişen yayınları aslında tamamen gerçeklerin üzerini kapamak amacını taşıyor. Her iki taraf da gösterileri yansıtıyor fakat her biri, taraftarı olduğu grubu olduğundan daha kalabalık göstermek suretiyle” dedi.

medyasafak.com