Hizbullah’ın Suriye’de edindiği yeni taktikler

Hizbullah’ın Suriye’de edindiği yeni taktikler
“Hizbullah’ın hücum odaklı düşündüğünü anlıyoruz. Suriye’de kırsal alandan ziyade şehirlere ve yerleşim yerlerine yaptıkları saldırılarla iyiden iyiye tecrübe kazanıyorlar. [...] Yüzlerce askeri kumanda etmeyi öğreniyorlar, istihbari bilgiyi, ateş gücünü, emir-komuta zincirini koordine etmeyi öğreniyorlar. Bunlar karşılığında önlemler almamızı gerektirecek ciddi gelişmelerdir.”

 

 

Nicholas Blanford

 

 

The Daily Star

 

 

 

Hizbullah'ın Kalamar'ı almak için başlattığı saldırılar sırasında, stratejik öneme haiz engebeli dağlık bir arazide Hizbullah savaşçıları ile El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi ve müttefik militanları arasındaki çatışma görüntülerini içeren birçok video internette yayınlandı.

 

Bu ham video görüntülerinde, son derece profesyonel, iyi donanımlı ve disiplinli bir ordunun geniş silah envanteri ve gelişmiş lojistik ekipmanlarıyla mümkün olan en etkili biçimde saldırılar  düzenlediği görünüyor.

 

İsrailli askeri yetkililer uzun süredir Hizbullah kadrosunun Suriye Savaşı'nda önemli tecrübeler edineceklerini ve bunları gelecek savaşlarda tatbik edebilecekleri yönündeki kaygılarını dile getiriyorlar.

 

Geçtiğimiz Eylül ayında, bir İsrail Ordu mensubu basına verdiği röportajda, Hizbullah'ın Suriye Savaşı'nda edindikleri hakkında şöyle konuşmuştu:

 

“Hizbullah'ın hücum odaklı düşündüğünü anlıyoruz. Suriye'de kırsal alandan ziyade şehirlere ve yerleşim yerlerine yaptıkları saldırılarla iyiden iyiye tecrübe kazanıyorlar. [...] Yüzlerce askeri kumanda etmeyi öğreniyorlar, istihbari bilgiyi, ateş gücünü, emir-komuta zincirini koordine etmeyi öğreniyorlar. Bunlar karşılığında önlemler almamızı gerektirecek ciddi gelişmelerdir.”

 

Hizbullah'ın Kalamun'daki çatışma görüntülerini içeren internetteki videolar da İsrail Ordusu'nun, Hizbullah'ın geliştirdiği savaş gücüne dair kaygılarını azaltacak türden değiller.

 

Militanların konum ve durum bilgilerini hem savaşçılarından hem de insansız keşif uçaklarından edinen Hizbullah komutanları, bölgeyi operasyonel parçalara bölüp, son derece özenli bir saldırı planı hazırlayıp, plan doğrultusunda gerekli savaşçı ve lojistik desteklerini boş ve geniş dağlık alanlarda topluyorlar.

 

Videolarda de görülebileceği gibi, Hizbullah çoğunlukla standart silahları olarak, Güney Lübnan'daki İsrail işgaline karşı direnişte kullandığı silahları kullanıyor. Ek olarak çeşitli kalibrelerde havan topu, geri-tepmesiz tüfekler, 12.7 mm'lik “Dushka” isimli ağır makineli tüfekler, ve görece modası geçmiş kablo güdümlü Sagger'lardan, daha modern sisteme sahip olan lazer güdümlü Kornet'lere uzanan anti-tank füzeleri gibi geniş bir envanteri günlük kullanıyorlar. 1960'ların füzelerinden olan Sagger günümüz zırhlı araçlarına karşı pek tesir gösteremiyor fakat Nusra Cephesi militanları Kalamun tepelerinde zırhlı araçlarla ilerleyemiyorlar ve zırhsız araçlar ile ileri karakol mevzileri için Sagger hala etkili bir füze. 2006 Savaşı'nda bir Hizbullah savaşçısı, Dibil köyünün eteklerinde kerpiç duvarlı bir evin içinde siperlenen İsrail askerlerini hedefleyerek attığı tek bir Sagger füzesiyle 9 askeri öldürmüş ve 11'ini yaralamıştı.

 

Daha önceden Güney Lübnan'da kullanılmış olup Kalamun'da da gözüken silahlar arasında, araçların arkasına takılı ve yerden kullanılmaya hazır olan 130 mm'lik ağır toplar (1990'ların sonuna dek Hizbullah'ta iki tane vardı) ve 57 mm'lik uçaksavar topları da var.

 

Yine, Suriye Savaşı'ndan önce envanterinde olup da, daha önce pek sık kullanmadığı ancak şimdi kullanmak ihtiyacı hissettiği başka silahlar da var: 7.62 mm'lik Dragunov ve bir videoda kullanıldığı görülen Amerikan yapımı 50 kalibrelik Barrett sniperlar.

 

Hizbullah'ın Suriye Savaşı'nda edindiği sistemlerden biri de AK-47 tüfeklerine entegre edilebilir GP30 el bombası fırlatıcılar. Yaklaşık bir buçuk yıl önce Lübnan'daki silah karaborsasına düşen GP30'lar, tecrübeli AK-47 sahiplerinin edinmek istedikleri bir aparat haline geldi. Silah tüccarlarının verdiği rakamlara göre  GP30'lar, AK-47'nin yaklaşık üç katı fiyatına, 7 bin dolar civarına alıcı bulabiliyor.

 

Hizbullah savaşçıları, bazı videolarda Suriye Ordusu'ndan ödünç aldıkları T-55 tanklarını ve BMP Zırhlı Savaş Araçlarını kullanırlarken de görülüyorlar. Yine, kısa menziline rağmen yüksek vuruş ve tesir gücüne sahip roket destekli havan topu da Hizbullah savaşçılarının kullandıkları arasında.

 

Yeni taktiksel edinimlerden en ilgi çekici olanı da kısa menzilli mikro insansız hava araçlarının kullanılması. Bu araçlardan edinilmiş bir çok kısa videoda, Nusra militanları, pozisyonları, hareket halindeki araçları görülüyor.

 

Hizbullah'ın yayın organlarından Al-Manar TV'de Çarşamba günü, içinde Nusra militanları olan bir binaya yapılan saldırı görüntüleri yayınlandı. Görüldüğü kadarıyla, bu videoların bir kısmı her yerden satılan Çinli DJI'nin ürettiği Phantom serisi “quadcopter”ler ile çekilmiş. Dört pervanesi ile vızıldayan kızgın bir arı sürüsü gibi ses çıkaran bu aletin menzili modeline göre değişmekle birlikte 500 metre civarında.

 

Yine de Kalamun dağları gibi engebeli arazilerde, 900 dolar civarında satılan bu mütevazi insansız hava araçları Hizbullah savaşçılarına tepelerin ardını, gözle görülemeyen köşeleri göstererek gerekli desteği veriyor. Bu Phantom helikopterlerinden çekilen bir videoda, muhtemelen koordinatları sağlanmış hedefe yönelik başarılı havan topu saldırısı ve patlama görülüyor.

 

Hizbullah savaşçılarının kendi çektikleri görüntülerde ise, çöl kamuflajı giyen, üniformalı, askeri kasklar takan ve sırt çantalarında arazide çatışmak için gerekli her şeyi bulunduran, düşmanlarının bilindik yağmacı görünümlerinin çok çok uzağında, profesyonel askerler görülüyor. Videolarda, fişek haznelerinden kavradıkları tüfekleriyle (Hizbullah savaşçılarının silahlarıyla daha hızlı manevra yapmaları olanağı veren bir tarz) hedefe yönelik mümkünse tek kurşunla, makineli tüfekleriyle ise kısa atışlarla iş bitirdikleri görülüyor.

 

Suriye'de edindiği bazı yeni yetkinlikler, örneğin tank ya da zırhlı araç sürmek gibi, Hizbullah'ın muhtemel İsrail savaşında kullanılabilir olmayabilir. Ancak mesela mikro insansız hava araçları kullanımı ya da roket-destekli havan topu kullanımı İsrail savaşında işe yarayacaktır. Hepsinden daha da önemlisi, Hizbullah kadrosu, doğada, açık alanda savaşma tecrübesi edindiler ki, bunlar İsrail ordusuyla karşılaşılması muhtemel Güney Lübnan, hatta belki de Kuzey İsrail'deki yakın çatışmalarda işe yaracaktır.

 

 

www.medyasafak.net