Ramazan Abdullah Niçin Gazze’ye Giremedi

Ramazan Abdullah Niçin Gazze’ye Giremedi
Filistin İslamî Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ramazan Abdullah Şallah’ın Gazze yolculuğu Siyonist rejimin muhalefetiyle karşılaştı ve gerçekleşmedi. Öte yandan HAMAS Siyasî Büro Başkanı Halid Meşal ise geçtiğimiz günlerde Gazze ziyaretini gerçekleştirdi. Bu yaşananlar dikkatlice incelendiğinde bölgede denge değişiminin önemli boyutları ortaya çıkar.

Tabnak.ir

Bugünlerde basında İslamî Cihad'ın Genel Sekreteri Abdullah Şallah'ın Gazze şeridine düzenlemeyi planladığı yolculuğun Siyonist rejim tarafından engellediğine dair haberler çıktı.

Haberlerde, Siyonist rejimin Filistin yönetimini, Abdullah Şallah'ın Gazze'ye girmesi durumunda mevcut ateşkes anlaşmasını feshetmekle kalmayıp, Genel Sekreter'e suikast düzenlemekle tehdit ettiği yazdı. Bu gelişmeler üzerine İslamî Cihad'a yakın kaynaklar Siyonist rejimin tehditleri dolayısıyla Abdullah Şallah'ın yolculuğunun iptal edildiğini duyurdu.

Öte yandan HAMAS Siyasî Büro Başkanı Halid Meşal geçtiğimiz günlerde hiçbir muhalefetle karşılaşmadan Gazze'ye girdi ve hareketin diğer üyeleriyle birlikte HAMAS'ın kuruluş yıldönümü kutlamalarına katıldı. Siyonist rejimin bu tutarsız ve farklı tavrı bölgedeki basın kulislerinde soru işaretlerine neden oldu. Söz gelimi Filistinli gazeteci Mustafa El Savvaf dün akşam El Âlem televizyonunda yayınlanan röportajında Siyonist rejimin bu tutumuyla Filistinli gruplar arasında tefrika çıkarmayı planladığını söyledi.

Fakat olay daha dikkatli incelendiğinde tek faktörün Siyonist rejimin talebi olmadığı anlaşılır; olayda bir dizi bölgesel faktör de etkili olmuştur.

Aslında Abdullah Şallah'ın Gazze seferinin, HAMAS ile İslamî Cihad arasındaki ihtilaflar sebebiyle Halid Meşal, Türkiye ve Mısır koalisyonu tarafından engellendiği ihtimalinin doğruluğunu gösteren birtakım deliller mevcuttur.

Dolayısıyla bir taraftan başta İran ve Suriye meseleleri olmak üzere HAMAS ile İslamî Cihad arasındaki tavır farkı ve öte taraftan Türkiye'nin ve Mısır'ın kendilerinin Gazze sorununun çözümünde aktif rol üstlendiklerini gösterme çabaları, HAMAS'ın Siyonist rejimle lobi faaliyetleri yürüterek Abdullah Şallah'ın Gazze'ye girişini engellemesine sebep olmuştur.

Bu tezin en önemli kanıtı Filistinli makamların Halid Meşal'in Gazze ziyareti için gereken çalışmaların Mısır kanalıyla yapıldığı yönündeki açıklamalarıdır. Abdullah Şallah'ın ziyareti için de görüşmeler aynı kanaldan gerçekleştirilmiş ancak bir sonuç alınamamıştır.

Bütün bunlar Siyonist rejim ile Gazze arasında vuku bulan son savaşta Filistin tarafından atılan ilk füzenin İslamî Cihad tarafından ateşlenmesinden sonra yaşanmıştır. Hatta HAMAS'ın üst düzey yetkililerinden Ahmed El Cabiri doğrudan hedef alınmamış olsaydı bu hareketin Siyonist rejimle çatışmaya meyilli olmadığı dahi söylenebilir.

Buna göre, öyle görünüyor ki, son Gazze krizinin sonlanmasıyla Türkiye ve Mısır gibi ülkeler bölgedeki azalan nüfuzlarını artırmak için Gazze'yi siyasî bir araca dönüştürmüşlerdir.


medyasafak.com