"ABD Yönetici Elitleri, Hugo Chavez’in Ölümünü Kutluyor"

"ABD Yönetici Elitleri, Hugo Chavez’in Ölümünü Kutluyor"
Bir Latin Amerika uzmanı Press TV’ye, Washington ve New York’taki Amerikalı politikacıların Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in trajik ölümünü kutladığını söylüyor.

 

Press TV


Venezuela lideri Hugo Chavez, uzun zaman kanserle mücadele ettikten sonra yaşamını yitirdi. Başkan Yardımcısı Nicolas Maduro, Chavez'in ölümünü gözyaşları içinde doğrudan Caracas'taki bir askeri hastaneden bildirdi. Maduro daha önce ülkeye, Chavez'e düşmanların kanser bulaştırdığını söylemiş ve emperyalist güçlerin Venezuela'yı hem askeri hem de ekonomik olarak istikrarsızlaştırmaya çalıştığını eklemişti. Başkan Yardımcısı, Caracas'ın bir Amerikalı diplomatı, Chavez'e karşı bir askeri darbe kışkırtmaya çalıştığı için sınır dışı ettiğini söyledi.  Venezuela Dışişleri Bakanı ayrıca ikinci bir ABD yetkilisinin de kovulduğunu duyurdu. Pentagon, Venezuela'dan sınır dışı edilen bir askeri ataşenin ABD'ye dönüş yolunda olduğunu doğruladı, ancak ABD yetkilileri, Venezuela'nın Chavez'in ölümünün arkasında ABD'nin olduğu varsayımını saçma olarak tanımlayarak reddetti.  

Press TV, konu hakkında daha fazla konuşmak üzere Berkeley-California'dan bir Latin Amerika uzmanı olan Richard Becker'le bir röportaj yaptı. Aşağıda bu röportajın yaklaşık bir çözümlemesi sunulmaktadır. 

Press TV: Pek çok Venezuelalı Chavez'in ölümünü Yaser Arafat'ın ölümüne benzetiyor ve ABD'yi cinayet olarak tanımladıkları ölümün arkasında olmakla suçluyor. Siz bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu iddia ne denli güçlü? 

Becker: Teşekkürler. Bilmiyoruz. Başkan Yardımcısı Nicolas Maduro'nun kapsamlı bir soruşturma yapılması çağrısını destekliyoruz ve hiçbir şüphe olmaksızın Washington, New York ve benzeri iktidar merkezlerinde kutlamaların yapıldığını biliyoruz. Onlar mutlular. 

Onlar Venezuela halkını ve Latin Amerika halklarını yıkan bu korkunç trajik olaydan ötürü mutlular. Kendini halkın çıkarlarına adayan, Venezuela tarihinde hiçbir iktidar zamanında olmayan veya çok az iktidar zamanında olan şeyi yapıp yoksulun lehine bir durum yaratan bir liderin ölümünden mutlular, ki bu ülke,  çok zengin ve orta sınıflarla, Chavez'in destek tabanı olan ve yaşamın tüm alanlarını etkileyen programlardan yararlanan geniş halk kitleleri arasında derin bir bölünmeye sahip.

Press TV: Chavez'in Latin Amerika bölgesindeki anti-emperyalist ve ABD karşıtı kampanyanın bayraktarı ve lideriydi. Onun ölümüyle Latin Amerika bölgesi ne kadar kayıp hissedecektir ve Latin Amerika bölgesinde ne kadar ABD etkisi göreceğiz?  

Becker: Bu noktada temel soru bu. ALBA ittifakının, Latin Amerika Bolivarcı İttifakı'nın iki kurucu devleti olan Küba ve Venezuela'ya ilave olarak bazı Karayıp ülkeleri, Ekvador, Bolivya ve Nikaragua ile büyük ivme kazandı.   

Venezuela'da bir ilerici parti, sosyalist parti, Venezuela birleşik sosyalist partisini kurmak için büyük çaba gösteriliyor ve ve Chavez'in yerine başkanlığa Nicolas Maduro'nun gelmesi halinde hükümetin tüm diğer destekçileri ve üyeleriyle birlikte, Chavez'in yönetimini ve gerçekten hayatını adadığı projeleri ilerletebileceğinden ve Latin Amerika üzerindeki ABD tahakkümünün meydan okuduğu ALBA ittifakını sürdürebileceklerinden hayli umutluyuz. 

medyasafak.com