Suriye Ordusu ilerlerken Körfez-Türkiye-İsrail endişeli / Büyük Savaş yaklaşıyor

Suriye Ordusu ilerlerken Körfez-Türkiye-İsrail endişeli / Büyük Savaş yaklaşıyor
Hasan Sivri yazdı...

 

 

Hasan Sivri

 

 

Halep'te beklenen büyük savaş için ''ummu'l-mearek'', yani ''savaşların anası'' deniliyor. Suriye Ordusu ve müttefiklerinin Halep sahasındaki son ilerlemelerine bakacak olursak ''savaşların anası'' yaklaşıyor.

 

Suriye Ordusu ve müttefikleri Halep'te yeni bir dönemi başlattı. Özellikle Rusya'nın hava operasyonları ile kuzey sahasında çok ciddi değişiklikler görmeye başladık.

 

Bunlardan en önemlileri şöyle:

 

- Lazkiye'nin birkaç köy dışında tamamen Suriye Ordusunun kontrolüne geçmesi,

 

- Halep güneyinin yüzde 80'inin Suriye Ordusunun kontrolüne geçmesi,

 

- Halep doğusunda uzun zamandır kuşatma altındaki Kveyris Havaalanının IŞİD kuşatmasından kurtarılması ve Halep doğusunda IŞİD'e karşı sağlanan ilerlemelerle birlikte Suriye Ordusunun, IŞİD merkezi El-Bab kentine yaklaşması,

 

- El-Kaide uzantısı Nusra'nın kontrolündeki İdlip'in 3 eksenden sarılması,

 

- Ve Halep kuzeyinde son günlerde sağlanan ilerlemeler bunlardan bazıları.

 

 

Nubbul-Zehra beldeleri ve Halep'e etkisi

 

Halep'te 3.5 yıl kuşatma altında kalan Nubbul ve Zehra Şii beldeleri, tekfirci silahlı grupların ablukasından kurtarıldı. Bu zafer sadece ''ablukanın kaldırılması'' anlamına gelmiyor. Nubbul ve Zehra beldelerinden Halep merkeze bir kontrol hattı kuran Suriye Ordusu, silahlı tekfirci grupların Halep-Türkiye bağlantısını kesmiş oldu. Çok önemli bir ikmal yolu kaybeden silahlı gruplar için sıkıntılı günler geliyor.

 

Silahlı gruplar ayrıca Halep kuzeyindeki sahada sıkıştılar. Selefi-Tekfircilerin diğer sahalardaki silahlı gruplarla bağlantıları kesildi. Nubbul ve Zehra'nın kurtarılmasının ardından Suriye Ordusu ve Hizbullah birlikleri de sahada sıkışan grupların kontrol ettiği bölgelere doğru yöneldi.

 

Süregelen savaşta lojistik ve ikmal yollarının ne kadar önemli olduğunu gördük. Rusların hava saldırıları, Rus uçağının düşürülmesinin ardından sınırdan geçen her türlü yardım konvoyunu ve ikmal hatlarını hedef almaya başladı. Bu durum son aylarda mühimmat ve silah bakımından sıkıntılar çeken tekfircilerin geniş bir sahada kaybetmesine neden oldu.

 

 

Suriye Ordusu Halep-Gaziantep yolunda

 

Suriye Ordusu Halep'in tüm cephelerinde ilerlemeler sağlıyor. Saha kaynaklarına göre Halep güneyinin yüzde 80'i Nusra ve Ahrar Şam önderliğindeki tekfircilerden kurtarıldı.

 

Halep doğusunda ise IŞİD'e karşı yürütülen operasyonlarda Halep doğusunun yarısından fazlasını kontrolü altına aldı. Halep doğusunda Kveyris Havaalanının IŞİD kuşatmasından kurtarılmasının ardından Suriye Ordusu operasyonlarına hız vermiş durumda.

 

Halep kuzeyinde ise saha kaynakları Suriye Ordusunun Halep-Gaziantep yolunun 10 km'sinde kontrol sağladığını ve Halep kuzeyinin yüzde 60'ının Suriye Ordusu ve müttefiklerinin eline geçtiğini aktarıyor. Askeri kaynaklar ise önlerindeki cephelerin artık açık olduğunu ve bundan sonra ilerlemelerin hızlı olacağını aktarıyor.

 

 

Halep kuzeyindeki tekfircilerin elinde 3 belde kaldı

 

Halep kuzeyinde tekfirci grupların 3 merkezi noktası kaldı. Azaz, Mare ve Tel Rıfat beldeleri.

 

Bunlardan Nubbul kuzeyindeki Tel Rıfat, Suriye Ordusu ile müttefiki Hizbullah'ın sonraki hedefi gibi duruyor. Rus hava kuvvetleri de Suriye Ordusunun kontrol sağladığı bu bölgelerin kuzeyini ve Tel Rıfat'ı havadan vurmaya başladı.

 

Suriyeli "muhaliflere" yakın, hatta ara sıra Nusra'nın ölülerine ''şehit'' diyen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) başkanı da ''Silahlı grupların Halep kuzeyinde 3 merkezi kaldı. Bunlardan biri şu an tehdit altında'' açıklamasını yaptı.

 

SOHR başkanına göre Suriye Ordusunun hedefi, Azaz'a ulaşıp Türkiye'den silahlı geçişini yoğun olduğu bu beldede kontrol sağlamak. Şam yönetimi bu hedefini gizlemiyor. 5 yıldır Suriye'ye geçiş yapan teröristlerin bu sınır kullanarak geçtiğini ve Suriye'nin yıkımında bu sınırın çok büyük rol aldığını söylüyor.

 

Sınırda hareketli olan Türkiye destekli grupları sürekli hedef alan Rusların da sahaya inişi ile Şam yönetimi, Halep merkezindeki bazı mahalleler ile İdlip'ten önce Halep kuzeyinde Azaz'a yönelebilir.

 

 

YPG Güçleri de Azaz'a yaklaşıyor

 

Azaz'ın batıdaki komşusu olan Afrin'de YPG güçlerinin hakimiyeti var. Kobani'den sonra bölgede kurduğu ittifaklarla YPG, kontrol dairesini arttırmaya çalışıyor. Afrin'de özellikle ''Ceyş El-Suwar'' grubunun da yardımıyla Azaz batısında birçok köyü ele geçirmişti.

 

Azaz'a kuzeybatıdan (Kilis'in hemen karşısındaki köylerden) yaklaşan YPG, dün sağladığı ilerlemeler ile Azaz kentine 3 km uzaklıktaki bölgelere geldi.

 

Nubbul ve Zehra beldelerine yönelik kuşatmayı kırdıktan sonra kuzeye ilerleyen Suriye Ordusunun, silahlı gruplarla çatıştığı bölgeler ile YPG'nin yine silahlı gruplarla çatıştığı bölge arasında sadece birkaç km var.

 

Suriye Ordusunun ilerlemesi ile Halep kuzeyinde çok ilginç bir harita ile karşı karşıyayız.

 

Bu durumdan şüphesiz en çok rahatsızlık duyan da Türkiye. Erdoğan'ın, Ekvador'dan yaptığı açıklamalar da bunu gösteriyor. Destek verdikleri grupların dar alanda sıkışması ve Suriye sahasında darbe üstüne darbe almaları Türkiye-Körfez ittifakını sarsmış durumda.

 

 

Yemen'den çıkamayan Körfez Şeyhlikleri: Suriye'ye asker göndermeye hazırız

 

Sahada finanse edilen ve desteklenen gruplardan ümidini kesen Körfez ülkeleri, ardı ardına yaptıkları açıklamalar ile Suriye'ye askeri göndermeye hazır olduklarını ifade ediyorlar.

 

Kendi ülkesindeki Şiilerin barışçıl gösterilerini ancak Suudilerin müdahalesi ve tankları ile bastırabilen Bahreyn'in ''Asker göndermeye hazırız'' açıklaması, abisi Suudi Arabistan'a bağlılığını teyit eden bir açıklamadan öteye gidemez.

 

Aynı şekilde şirket emirliklerinden oluşan Birleşik Arap Emirliklerinin ''Amerika'nın öncülüğünde Suriye'ye asker göndermeye hazırız'' açıklaması, gerçekte ''Yemen'de Amerika olmadan pek bir şey yapamadık'' itirafı ve Amerika'ya ''yardım edin'' çağrısı anlamına geliyor.

 

Özellikle Rusya'nın ''Türkiye Suriye'ye müdahaleye hazırlanıyor'' açıklamasının ardından gelen bu çıkışlar hem Şam yönetiminin hem de İranlıların en üst düzeyli makamları tarafından ''gülünç ifadeler'' olarak tanımlandı.

 

Cenevre ile ilgili basın açıklaması yapan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ''Suudi Arabistan ve Bahreyn Suriye'ye asker gönderecekmiş'' sorusunu soran muhabire ''şaka yapıyorsun herhalde'' cevabını verdi.

 

Bütün ajansların son dakika olarak izlediği Velid Muallim'in açıklamaları Türk ana akım medyasında yer bulmadı. Velid Muallim bu açıklamaların Suriye Ordusunun ilerlemesinden sonra geldiğine dikkat çekti ve ''Suriye'ye saldıranlar tahta tabutlarla geri dönerler'' dedi.

 

 

İsrail: Halep'te dengeler stratejik önemde değişti, endişeliyiz

 

Halep'te Suriye Ordusu ve müttefiki Hizbullah'ın ilerlemeleri Türkiye ve Körfez ülkeleri ile birlikte İsrail'i de endişelendirmiş.

 

İsrail İstihbarat bakanı, Halep'teki son gelişmeler için ''Tel Aviv'de endişelere neden oluyor'' yorumunda bulundu. Halep'teki denge değişiminin stratejik önemde olduğunu söyleyen İsrailliler, deviremedikleri rejimin Hizbullah ile ilişkilerini geliştirmesinden endişeli.

 

İsrailli bir diğer yetkili de ''Suriye rejiminin zaferinin ardından kuzey sınırlarımızda İranlıların konuşlandığını görmekten endişeliyim'' diyerek Suriye güneyinde varlıkları artan İran Devrim Muhafızlarına işaret etti.

 

Suriye güneyinde Şam'a yönelik birçok ''Şam'ı Düşürme Operasyonu'' düzenleyen silahlı tekfirci gruplara destek veren, koordinasyon sağlayan Suudiler ve İsrail'in ''Acaba Halep düşer mi'' hayalleri de böylece suya düşmüş oldu.

 

İsrail'in Suriye Ordusu ve Hizbullah'ın ''Ne kadar zayıflarlarsa o kadar iyidir'' stratejisi ile yaklaştığı Suriye'deki savaşta, bu güçlerin elde ettiği stratejik kazanımlar ''Suud-Türkiye-İsrail'' ittifakını daha çok rahatsız edeceğe benziyor.

 

www.medyasafak.net